![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 3 Dołączył: 28.06.2008 Skąd: PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Co byście mi poradzili. Zrobić mapkę która generuje poszczególne części mapy np. całą mape pociąć na pliki 50x50 i je generowac jeżeli mapa sie przesunie. Czy zrobić jeden plik z mapą cały który się odpowiednio o kilka px przesuwa? Jeżeli bym zrobił w całości to idze jakoś zrobic aby np. można było przesówac do odpowiedniego momentu. Sterowanie strzałkami. Prosze o jakiej sugestie. Szukałem na tym forum i na innych i nie znalazłem jakiejś konkretnej odpowiedzi. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawet tutaj koledzy prezentowali swoje pomysły jak poszukasz znajdziesz a jak nie to masz mały pomysł ode mnie.
Masz div#taca który jest tak jak by tacą na kawałki mapy. Powiedzmy, że 100/100, masz drugiego div#mapa który jest jak by ramką mapy w nim mamy #taca którą przesuwasz marginesami dodatnimi i ujemnymi. #taca ma mieć pozycje apsolutną a #mapa relatywną. Użytkownik włączając mapę widzi np. cztery pierwsze kawałki i je wczytujesz, plus te które są na około (by nie było efektu doczytywania). Gdy ktoś się ruszy przesuwasz mapę w odwrotnym kierunku o np. 10px i doczytujesz kawałki mapy leżące obok. Mapa mimo że ma 100/100 części, nie oznacza to że jedna jednostka ruchu przesuwa mapę o jeden prostokąt choć wykonanie mapki w ten sposób ograniczy potrzebę doczytywania części, bo wiele z nich będzie już istniało gdzieś w widocznym miejscu. Nie wiem czy jasno to opisałem, mam nadzieję, że dasz radę to rozszyfrować. ;] -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Lepiej to zrobić w kawałkach. Sprawa jest związana z choćby transferem.
1) Gdy jest to jeden plik, to musi on być ściągnięty w całości by go obejrzeć. Nieraz to grube megabajty, czy nawet dziesiątki w przypadku wielkich rozdzielczości. User nie będzie tyle czekal i uzna, że strona się zawiesiła. 2) Pocięta mapa pozwala ściągnąć tylko te kawałki, które są potrzebne. Reszta będzie dociągać w razie potrzeby. 3) Korzystając z google maps masz gotowe skrypty, nie musisz więc pisać od zera. Wystarczy, że nieco nauczysz się tej technologii. Co do drugiego pytania, to pewnie by trzeba było kombinować z z-index i pozycjonowaniem sterowanym poprzez JS i tak. Chcąc nie chcąc znajomość JS byłaby konieczna. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 3 Dołączył: 28.06.2008 Skąd: PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja juz mam wykonaną mape właśnie w kawałkach, ale jak sobie pomysle że tak całą mape będę musiał pociąć to chyba mi z tydzień zejdzie
![]() Bo teraz mam to zrobione tak że js odczytuje jaka strzałka i odpowiednio zmienia obrazki. A jak myślicie zostawic to w js czy może dać ajax przesyłanie w tle? Bo w ajax'ie mało miałem styczności. Dzięki wielkie za wasze odpowiedzi. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ech... Po co kroić ręcznie? Nie po to php ma GD2 by z niej nie skorzystać
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
No tak GD2 Zapomniałem
![]() Ale GD2 Dzięki. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak dodatkowo... Napisałem że musiałem analizować nazewnictwo plików, bo miałem gorzej niż Ty. To nie był jeden wielki plik, ale kilka tysięcy małych, gdzie nazewnictwo było ściśle określone. Na jego podstawie zauważyłem, że układają się one w kształt rombu i dopiero napisać funkcję transformującą ów romb na kwadrat, co wiązało się z obliczaniem które stare obrazki znajdą się w nowym kwadracie, wyciąć ich fragment i wkleić do nowego. Gdyby nie to, że z matmą jestem za pan brat to ślęczałbym nad tym problemem pewnie kilka dni przynajmniej, zanim zauważyłbym choćby fakt, że owe obrazki układają się w określony wzór, który odzwierciedla się w nazewnictwie plików. Gdy to odkryłem cała mapa tak mi się pięknie ułożyła, że zauważyłem nawet błędy grafików nad nią pracujących
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:37 |