![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam serdecznie jak zawsze z resztą. Mam być może mały problem którego nie potrafię rozwiązać już się z tym męczę baaardzo długo i nie wiem co i jak źle robię. Mam 2 pliki pierwszy jest taki:
drugi plik jest tym plikiem odświeżanym przez funkcję odswiezaj i wygląda on tak:
oczywiście w tym 2 pliku plik.php dane są pobierane z bazy itp ale nie w tym rzecz chodzi mi o to jak zrobić aby po kliknięciu w jakieś wybrane pola checkbox których przypuśćmy w bazie będzie 20 i np ja wybieram sobie jakiś 5 zaznaczam je elegancko i co się dzieje? otóż po przeładowaniu plik.php za pomocą funkcji odświeżaj zaznaczone checkboxy przestają być zaznaczone. Moje pytanie brzmi jak zrobić aby raz zaznaczone pozostawały nadal zaznaczone do momentu wysłania formularza mimo ciągłego przeładowania strony? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dane zczytujesz za każdym z bazy więc przy każdym wysłaniu zapytania (musi to być POST, nie GET) zapisuj ich wartości lub stany do bazy. Wtedy przy odświeżeniu rozpoznasz czy i które powinny być zaznaczone. Zamiast wysyłania zapytania co sekundę wymyśl lepiej coś mniej transferożernego, choćby wywołanie przy onchange, lub onselect jakiegoś elementu. Warto.
Łopatologicznie mógłbyś stworzyć w bazie pole, w którym przechowywałbyś, które checkboxy mają być zaznaczone, np. pole `IsSelectedCheckbox`, a w nim: Kod 1|1|0|0|1 Czyli, że 1, 2 i 5 checkbox mają być zaznaczone. Przy wyświetlaniu samej strony, na której są checkboxy sprawdzasz, które zaznaczyć:
Mogą być błędy - pisane w pośpiechu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może inaczej jak jest ten plik odświeżany
to jest statyczna wersja i jak uruchomisz sobie to co napisałem to powinieneś mieć białą stronę z tabelką i dwoma wierszami i np zaznacz sobie jakiś to po sekundzie zniknie Ci zaznaczenie no i mi chodzi o to jak zrobić żeby nie znikało tylko tyle;p a może i aż |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że przede wszystkim źle to zaplanowałeś. Powiedz, skoro pobierasz ten dokument z tabelkami, który masz wypełnić, to po co go w ogóle odświeżać? Ciągle pobierasz dane z bazy, które się nie zmieniają. Zmienić się mają dopiero po przesłaniu formularza. IMHO twoja funkcja powinna przesylac dane i przeladowywac strone po wyslaniu formularza, tzn, Twój submit powinien wywolywac funkcje odswiezaj.
|
|
|
![]()
|
|
ok już piszę o co dokładnie chodzi być może istnieje jakieś inne lepsze rozwiązanie. To tak mam panel administratora w nim jest zakładka odpowiedzialna za zamówienia towaru dokonane w dniu dzisiejszym. I tak jest tam div ten odświeżany na bieżąco w nim tym divie są informacje o zamówieniach ich numer kto zamówił kiedy itp jak jesteś na jednej stronie w tym panelu administratora i nie było by odświeżania nie widziałbyś nowych zamówień które np klient zrobił po tym jak już wszedłeś na stronę. Dzięki temu że jest div z zamówieniami odświeżany widzisz na bieżąco przez przeładowań itp jaki jest ruch w zamówieniach. Ok teraz dalsza opcja przy zamówieniach są pola checkbox są one po to że jak sobie sprawdzisz czy klient zapłacił za zamówienie i jeśli jego towar już jest spakowany gotowy do wysyłki to sobie go odznaczasz rozumiesz. No i tak możesz odznaczyć kilka zamówień naciskasz na klawisz wyślij i jest uruchamiany inny skrypt który pobiera numer zamówień tych zaznaczonych w checkboxie i zmienia im status itd itp. Właśnie do tego użyłem tego bajeru z odświeżaniem bo na bieżąco śledzę zamówienia z bazy. Mam nadzieję że dobrze objaśniłem:-)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mam inny problem.
Dotarlem do tego skryptu poprzez google poniewaz szukalem odwpowiedzi najpierw tam. Najpierw szukalem skryptu, ktory by mi odczytywal zawartosc pliku umieszczonego na serwerze do zmiennej i znalazlem wlasnie ten skrypt i po malych przerobkach wyglada on tak :
No i ladnie dziala bo jak zapuszcze te stronke to sie pojawia miedzy "div id zegar" zawartosc tego pliku news.php i jesli go zmienie na serwerze to ladnie sie zmienia to na stronie. Zmiana tyczy sie jedynie tego, ze zawartosc pliku jest ladowana do zmiennej 'costam' ... Ale jest jedno ale. Skrypt dziala w FF i Opera, a w IE nie chce dzialac. Znaczy pobiera przy uruchomieniu zawartosc z pliku i umieszcza w zmiennej, a nastepnie jesli zmienie zawartosc pliku news.php na serwerze to juz ta zmiana nie jest widoczna na stronie. Inaczej niz w FF i Opera. Jak zrobic zeby to dzialalo tez w IE ? Chcialem ten skrypt wykorzystac do pewnych rzeczy na stronie. Znaczy dalej dopisalbym, ze jesli zmieni sie zawartosc pliku news.php na inna niz przy uruchamianiu to wtedy zostanie wywoalana/wykonana jakas lokacja pliku na serwerze, ale jesli to nie ruszy pod IE to dyskwalifikuje to zastosowanie tego skryptu ... Malo tego zauwazylem pewna prawidlowosc, ze jesli otworze dodatkowa zakladke w IE i uruchomie ten skrypt tak samo jak w pierwszej zakladce to zaladuje sie nowa zawartosc i zmienia sie tez ona w pierwszej zakladce tak jakby skrypt mial dzialac prawidlowo. I co nikt ze specow mnie nie poratuje ? Bardzo prosze ![]() Ten post edytował CyberDuck_ 14.06.2010, 14:40:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:09 |