Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [JavaScript][CSS]Proste okienko (nie pop-up)
Sueroski
post 10.03.2010, 19:56:49
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Biegły w JS nigdy nie byłem, ale postanowiłem z tym walczyć, bo w sumie nie ćwiczyłem jej bo nie widziałem praktycznego zastosowania do niej - niedawno zrozumiałem, że flash to nie wyjście na wszystko, że czasem jednak warto użyć starego, pospolitego js (w ogóle nie wiedziałem, że można w nim robić niektóre bajery)
W każdym razie. Chciałbym zrobić proste okienko w javascript, ale nie mogę nic w googlach znaleźć (pod hasłem: okienko js wyskakują instrukcje do pop-upów). Właśnie - to nie ma być popup. Tylko... hmm... takie okienko jak na http://www.forum.wiaderko.com/ (bez zalogowania się) tylko najlepiej, aby była możliwość przesuwania tego okienka za pomocą górnego paska (coś ala proste okienko w windowsie, tylko w przeglądarce)
Prosiłbym, aby kod był naknajmniej skomplikowany, bo chciałbym coś z nim móc zrobić. Aha, okienko powinno wyskakiwać po kliknięciu w link.
Czyli:
Klikam w link > uruchamia się takie okienko (nie pop-up) > za pomocą górnego paska (pierwsze górne 5 px przykładowo) przesuwam ją po powierzchni okna przeglądarki > za pomocą buttona wyłączam je

Mógłby mi ktoś coś takiego znaleźć, bądź nakierować choćby pod jakim hasłem tego szukać?
Go to the top of the page
+Quote Post
ziqzaq
post 10.03.2010, 20:06:12
Post #2

-----

Szukaj frazy "javascript" plus "modal window", "modal dialog box" itp. Możesz bawić się w czystym JS lub użyć jakiegoś frameworka jak JQuery lub MooTools które posiadają pluginy do obsługi takich okienek.
Przykład masz tu (jquery).
+Quote Post
kamil4u
post 10.03.2010, 20:26:55
Post #3

-----

Od razu te wasze frameworki smile.gif

Stwórz zwykłego div-a i dodaj do niego skrypt d&d. Div-a odpowiednio ostyluj: pozycjonowanie apsolutne + zIndex. Skryptów d&d w necie są setki, więc nie powinieneś mieć problemów.
Kiedyś pisałem, coś podobnego: http://kamil.contrel.pl/window/window.html - chyba prościej się nie da smile.gif

@down: chodziło mi raczej o to, że ostatnio wszędzie pcha się na siłę frameworki, gdzie w czystym js zajmie to dużo mniej kodu i program działa szybciej. Sam dałeś przykład dla jquery, gdzie użycie tego jest w mojej ocenie bezsensu smile.gif

Ten post edytował kamil4u 10.03.2010, 20:50:12

--------------------
+Quote Post
ziqzaq
post 10.03.2010, 20:39:13
Post #4

-----

Cytat
Od razu te wasze frameworki smile.gif

Cytat
Szukaj frazy [...] Możesz bawić się w czystym JS lub użyć jakiegoś frameworka[...]

Rozumiesz aluzje? winksmiley.jpg

// Edit: up
Sam napisał, że nie jest biegły w JS. Dałem mu słowa kluczowe plus dwie opcje do wyboru: albo sam napisze sobie obsługę albo skorzysta z gotowych rozwiązań. To, że pierwsze w wyszukiwarce wybrałem jQuery jest bez znaczenia - to tylko przykład (tak jak napisałem we wcześniejszym poście).
Skoro kolega nie wie czego chce to trzeba mu uzmysłowić jakie opcje ma (choćby był to jakiś framework) i sam musi zacząć kombinować jak chce się nauczyć. smile.gif

Ten post edytował ziqzaq 11.03.2010, 00:03:10
+Quote Post
Sueroski
post 11.03.2010, 14:32:39
Post #5

-----

Z frameworków raczej nie korzystam, ale dzięki za frazy i podpowiedzi, no i przykład.
Ogólnie na razie nie jest mi potrzebne przesuwanie i nie mam dużo tekstu do przekazania toteż zrobię sobie po prostu diva, którego będę ukrywał i pokazywał
No i zacznę się uczyć JS, bo kiedyś myślałem, że to tylko rozwijane menu i kilka efektów, a tu się okazuje, że można nawet okienka sobie tworzyć. smile.gif
Pozdrawiam
+Quote Post
Edek debeściak
post 11.03.2010, 21:38:40
Post #6

-----

http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex17/floatbar.htm

Cała funkcja dostępna.

To się nazywa "TopBar"
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.06.2025 - 05:04