![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Biegły w JS nigdy nie byłem, ale postanowiłem z tym walczyć, bo w sumie nie ćwiczyłem jej bo nie widziałem praktycznego zastosowania do niej - niedawno zrozumiałem, że flash to nie wyjście na wszystko, że czasem jednak warto użyć starego, pospolitego js (w ogóle nie wiedziałem, że można w nim robić niektóre bajery)
W każdym razie. Chciałbym zrobić proste okienko w javascript, ale nie mogę nic w googlach znaleźć (pod hasłem: okienko js wyskakują instrukcje do pop-upów). Właśnie - to nie ma być popup. Tylko... hmm... takie okienko jak na http://www.forum.wiaderko.com/ (bez zalogowania się) tylko najlepiej, aby była możliwość przesuwania tego okienka za pomocą górnego paska (coś ala proste okienko w windowsie, tylko w przeglądarce) Prosiłbym, aby kod był naknajmniej skomplikowany, bo chciałbym coś z nim móc zrobić. Aha, okienko powinno wyskakiwać po kliknięciu w link. Czyli: Klikam w link > uruchamia się takie okienko (nie pop-up) > za pomocą górnego paska (pierwsze górne 5 px przykładowo) przesuwam ją po powierzchni okna przeglądarki > za pomocą buttona wyłączam je Mógłby mi ktoś coś takiego znaleźć, bądź nakierować choćby pod jakim hasłem tego szukać? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukaj frazy "javascript" plus "modal window", "modal dialog box" itp. Możesz bawić się w czystym JS lub użyć jakiegoś frameworka jak JQuery lub MooTools które posiadają pluginy do obsługi takich okienek.
Przykład masz tu (jquery). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od razu te wasze frameworki
![]() Stwórz zwykłego div-a i dodaj do niego skrypt d&d. Div-a odpowiednio ostyluj: pozycjonowanie apsolutne + zIndex. Skryptów d&d w necie są setki, więc nie powinieneś mieć problemów. Kiedyś pisałem, coś podobnego: http://kamil.contrel.pl/window/window.html - chyba prościej się nie da ![]() @down: chodziło mi raczej o to, że ostatnio wszędzie pcha się na siłę frameworki, gdzie w czystym js zajmie to dużo mniej kodu i program działa szybciej. Sam dałeś przykład dla jquery, gdzie użycie tego jest w mojej ocenie bezsensu ![]() Ten post edytował kamil4u 10.03.2010, 20:50:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Od razu te wasze frameworki ![]() Cytat Szukaj frazy [...] Możesz bawić się w czystym JS lub użyć jakiegoś frameworka[...] Rozumiesz aluzje? ![]() // Edit: up Sam napisał, że nie jest biegły w JS. Dałem mu słowa kluczowe plus dwie opcje do wyboru: albo sam napisze sobie obsługę albo skorzysta z gotowych rozwiązań. To, że pierwsze w wyszukiwarce wybrałem jQuery jest bez znaczenia - to tylko przykład (tak jak napisałem we wcześniejszym poście). Skoro kolega nie wie czego chce to trzeba mu uzmysłowić jakie opcje ma (choćby był to jakiś framework) i sam musi zacząć kombinować jak chce się nauczyć. ![]() Ten post edytował ziqzaq 11.03.2010, 00:03:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z frameworków raczej nie korzystam, ale dzięki za frazy i podpowiedzi, no i przykład.
Ogólnie na razie nie jest mi potrzebne przesuwanie i nie mam dużo tekstu do przekazania toteż zrobię sobie po prostu diva, którego będę ukrywał i pokazywał No i zacznę się uczyć JS, bo kiedyś myślałem, że to tylko rozwijane menu i kilka efektów, a tu się okazuje, że można nawet okienka sobie tworzyć. ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 05:04 |