![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki oto kod , w bazie danych mam 3 tabele , smieszne,erotyczne,angielskie. I teraz mam problem , nie mam pomysłu jak zrobić zapytanie?$query , żeby dodawał np wybiore erotyczne , i wpisze opis i doda do tabeli erotyczne. Jedyne co udało mi się zrobić to , np zapytanie
[/php] i wszystko ładnie doda to tabeli angielskie ale już jak mam:
czyli wybiore np smieszne to i tak doda do innego chyba trzeciego. Ten post edytował gigzorr 10.03.2010, 17:07:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No przecież sobie dwukrotnie nadpisujesz tą zmienną $query , to co się dziwisz?
Jeżeli chcesz uzależnić od wybranej opcji w polu select formularza, to albo coś w tym stylu. -------------------- neverever
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No przecież sobie dwukrotnie nadpisujesz tą zmienną $query , to co się dziwisz? Jeżeli chcesz uzależnić od wybranej opcji w polu select formularza, to albo coś w tym stylu. dzięki działa jak należy ![]() a jeszcze jedno pytanie , w menu mam kategorie np . smieszne,angielskie utworzyłem pliki angielskie.html smieszne.html , includowanie all jest ok ale jak mam zrobić , żeby po kliknięciu w daną kategorie , wyświetlały się wszystkie opisy z , danej tabeli? i jeszcze jeden problem z hostem , cały czas , mam " Nie zostały wypełnione wszystkie pola" wpisałem błędne hasło/login żeby sprawdzić czy wyskoczy błąd o połączeniu a tu nic ku mojemu zdziwieniu?na localu działa na servie nie? Ten post edytował gigzorr 10.03.2010, 19:53:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 9 Dołączył: 23.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przesyłasz w tym linku kategorii id za pomocą tablicy $_GET potem sobie tylko podstawiasz te id do zapytania i tyle..
A co do drugiego pytania to nie rozumiem. |
|
|
![]()
|
|
Przesyłasz w tym linku kategorii id za pomocą tablicy $_GET potem sobie tylko podstawiasz te id do zapytania i tyle.. A co do drugiego pytania to nie rozumiem. coś takiego?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 9 Dołączył: 23.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzę że nie masz za bardzo pojęcia o php/mysql przeczytaj jakąś książkę, to samo dojdziesz do tego jak to zrobić.
|
|
|
![]()
|
|
coś takiego zrobiłem :
ale mam blad Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\apache\httpd\html\dodaj\wyswietl.php on line 16 linia: while ($row = mysql_fetch_assoc ($result) ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie masz zmienną $result ? U Ciebie jest to zmienna $query. Mija się to nieco z logiką (z angielskiego query to zapytanie, a my w pętli while poruszamy się po wynikach zapytania, czyli po results). Bardziej logicznie byłoby tak:
Ten post edytował mortus 11.03.2010, 09:22:56 |
|
|
![]()
|
|
A gdzie masz zmienną $result ? U Ciebie jest to zmienna $query. Mija się to nieco z logiką (z angielskiego query to zapytanie, a my w pętli while poruszamy się po wynikach zapytania, czyli po results). Bardziej logicznie byłoby tak:
przerobiłem tak jak mówiłeś ale dalej nic.ale znalazłem na necie:
takie działa , ale mógłby mi ktoś wytłumaczyć drugą połowe tego? na poczatku rozumiem polaczenia/wybieranie bazy,tabeli z ktorej ma czytac, pozniej jest (zapytanie?) , ale co ono robi? rowcount tez wiem co robi przerobilem sobie na bardziej zrozumialy dla mnie ale tam gdzie jest koment od ktorego ma odliczac to tych 2 wyzej nie rozumiem Ten post edytował gigzorr 11.03.2010, 10:41:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim:
to nie jest wybieranie tabeli, z której chcemy odczytać dane, ale właśnie pobieranie wszystkich danych z tabeli erotyczne i zapisanie ich do zmiennej $result. Warunek mówi: jeżeli udało się nam pobrać dane (czyli istnieje zmienna $result) i możemy uzyskać liczbę wierszy pobranych danych (mysql_num_rows($result)) to zapisz liczbę wierszy pobranych danych do zmiennej $numrows. Ogólnie, to brak Ci podstaw MySQL. Polecam poczytać manuala lub poszukać jakiegoś kursu PHP+MySQL |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 08:28 |