![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich jestem nowym uzytkownikiem tego forum wiec jesli skonstułowałem swoją wiadomosc to przepraszam ale zalezy mi na czasie zeby na rozmowie kwalifikacyjnej i nie mam czasu na czytanie regulaminu jestem studentem informatyki i raczej jesli chodzi o zajecia to sie obijalem ale jako takie pojecie mam wiec ide na rozmowe na stanowisko programisty php wiec czego moge sie spodziewac?prosze o szybkie odpowiedzi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Teoretycznie? Wszystkiego
![]() A tak od siebie to dodam, że jak się nie chciało uczyć to potem w tydzień zaległości nie nadrobisz, a co dopiero mówić o 1-2 dniach. Zresztą nawet jeśli Cię przyjmą, to zobaczą że umiesz niewiele i wylecisz. Właśnie z powodu takich leni są z reguły 3 miesiące próbne, by odróżnić programistów od "pogramystów" ![]() Zacytuje tylko kabaret Tey: "Nie chciało sie nosić teczki? Trzeba nosić dziś woreczki..."
Powód edycji: [thek]:
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli jesteś dobry w tym czego oczekiwali w ogłoszeniu to nie masz się czego obawiać. Zazwyczaj pytają o używane technologie, bazy danych, frameworki których używałeś itp. Pewnie będą też ciekawi jakiego rodzaju projekty realizowałeś wcześniej. W żadnym wypadku nie chcę być złośliwy, ale jeśli już na starcie nie masz pojęcia o co mogą Cię zapytać, to radzę się zastanowić czy w ogóle warto wybierać się na taką rozmowę. Prawdziwe umiejętności zweryfikuje praktyka i okres próbny.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
szczerze nie jestem dobrym programista zalezy mi tylko na doswiadczeniu w cv bo w mojej okolicy jest ogromna firma Lg electronics i zalezy mi na dziale IT pisze prace inżynierska w php i chcialem sprobowac jak to jest naprawde
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
php to jedno, gdzie sql'e, języki webowe znajomość systemów operacyjnych i różnego rodzaju protokołów.
ja na swojej rozmowie miałem mało pytań o php bo jak mi później oznajmiono od razu widać że ktoś sie orientuje lub nie. wiekszą wagę przywiązywano do obsługi linuxa (poziom administracyjny) jak i do zapytań SQL'a, zwłaszcza tych już fajnie optymalnych. a od siebie dodam że jest naprawdę potężna pula pytań na której można zagiąć delikwetna, ja pamiętam jedno którym mnie zagieli (i chyba już nigdy nie zapomnę odpowiedzi na nie). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
powiedz jakie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
trochę mi wstyd
![]() Pytanie: Czym jest maska sieci? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Właśnie
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Znaczy chyba maska podsieci, a nie sieci? Standardowa, którą widzą i znają userzy to 255.255.255.0
![]() ![]() ![]() Co do firm pokroju LG to wątpię, że im tylko o programistę php chodzi. Zapewne przyjdzie Ci się zmierzyć z wiedzą administracyjną i software będzie do tego tylko wisienką na torcie. Poza tym php jest tylko niejako pośrednikiem pomiędzy formami zapisu danych (XML, pliki ogólnie, bazy danych różnego rodzaju), więc bez znajomości choćby podstaw składni SQL będziesz miał ciężko. Znać jakąś technologię czy framework JS to dobry haczyk. Ja przykładowo wygrałem z konkurentami znajomością google maps, bo trafiłem w moment, gdy dokładnie tego szukał mój obecny szef ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
tak tak podsieci. właśnie ta wiedza z zakresów liczenia binarnego była (jest) mi potrzebna. no ja też punkty na jQuery (ajax) zyskałem bo wiedziałem co i jak działa. tak thek masz racje zapytania SQL to standard bardzo wysoko punktowany na rozmowach.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
mysql znam z tym nie ma problemu gorzje z javascript i ajax php boje sie jakis wydlubanych pytan ale zobaczymy
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 03:00 |