![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niby podstawa a tyle z tym problemów. Czytałem o tym kilka wątków i natknąłem się jedynie na rozwiązanie margin: 0px auto, które jest w moim przypadku nieskuteczne
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A szerokość ustawiłeś?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 3 Dołączył: 9.12.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ten post edytował Kethrax 10.03.2010, 13:23:29 -------------------- Historia wynalazków naukowych i technicznych uczy nas, że rasa ludzka uboga jest w niezależną myśl twórczą i wyobraźnię... człowiek musi niejako dosłownie potknąć się o rzecz samą, aby mu zakwitła Idea. [b]Albert Einstein[/b]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 53 Dołączył: 18.09.2007 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie da rady tak.
ustaw margin w b na margin: 0px 150px |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 3 Dołączył: 9.12.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Szerokość div'a ustawiłem tylko przykładową, u mnie margin: 0 auto; działa bez problemu na wszystkich przeglądarach, dla IE ustawiam dodatkowo w #a text-align: center;
-------------------- Historia wynalazków naukowych i technicznych uczy nas, że rasa ludzka uboga jest w niezależną myśl twórczą i wyobraźnię... człowiek musi niejako dosłownie potknąć się o rzecz samą, aby mu zakwitła Idea. [b]Albert Einstein[/b]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Popełniłem błąd w analizie problemu. margin 0 auto działa skutecznie.
Problem mam tak na prawdę z ustawieniem kilku divów w jednej linii tak żeby były na środku diva-kontenera. W przypadku zastosowaniu na bloczkach float:left będa one nieco przesunięte do lewej. A jak użyje display:inline to jakby ignorowało margin 0 auto; i ustawia mi je wszystkie do lewej ![]() efekt float:left; ---------------------------------------------------------------- ![]() efekt display:inline |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety musisz mieć ustawioną szerokość każdego div-a i szerokość div-a kontenera równą sumie szerokości div-ów w środku. I wtedy do diva kontenera dodajesz margin: 0 auto; Innej możliwości nie ma.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaż kawałek css
|
|
|
![]()
|
|
#menu to ten biały blok na środku strony a #mbutton to bloczki Firma, Kolekcje, Sklepy, Kontakt Niestety musisz mieć ustawioną szerokość każdego div-a i szerokość div-a kontenera równą sumie szerokości div-ów w środku. I wtedy do diva kontenera dodajesz margin: 0 auto; Innej możliwości nie ma. Miałem nadzieje, że będę mógł użyć tego samego arkusza stylów dla wersji polsko i anglojęzycznej strony. A tam wiadomo, rózne długości poszczególnych wyrazów ![]() Ten post edytował JacekKw 10.03.2010, 14:43:17 |
|
|
![]()
|
|
JacekKw tak jak napisałem wyżej -> ma być margin: 0 auto; .
-------------------- Historia wynalazków naukowych i technicznych uczy nas, że rasa ludzka uboga jest w niezależną myśl twórczą i wyobraźnię... człowiek musi niejako dosłownie potknąć się o rzecz samą, aby mu zakwitła Idea. [b]Albert Einstein[/b]
|
|
|
![]()
|
|
Przecież jest...
|
|
|
![]()
|
|
#menu to ten biały blok na środku strony a #mbutton to bloczki Firma, Kolekcje, Sklepy, Kontakt Miałem nadzieje, że będę mógł użyć tego samego arkusza stylów dla wersji polsko i anglojęzycznej strony. A tam wiadomo, rózne długości poszczególnych wyrazów ![]() -------------------- Historia wynalazków naukowych i technicznych uczy nas, że rasa ludzka uboga jest w niezależną myśl twórczą i wyobraźnię... człowiek musi niejako dosłownie potknąć się o rzecz samą, aby mu zakwitła Idea. [b]Albert Einstein[/b]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co to za różnica, czy będzie margin: 0 auto; czy margin: 0px auto;? Nie ma sensu używać jednocześnie margin: 0 auto; i float: left;, bo to nic nie da. Margines nie jest wtedy uwzględniany. Musisz znać szerokość całego menu (równą sumie szerokości #mbutton), żeby wyśrodkować je na stronie. A tak w ogóle to mbutton powinno być u Ciebie klasą, a nie identyfikatorem.
Cytat Miałem nadzieje, że będę mógł użyć tego samego arkusza stylów dla wersji polsko i anglojęzycznej strony. A tam wiadomo, rózne długości poszczególnych wyrazów A co to za problem? Dostosowujesz klasę mbutton do najdłuższego wyrazu zarówno w języku polskim, jak i angielskim, no i centrujesz tekst: Kod .mbutton {
width: xxxxx; // szerokość najdłuższego napisu; padding: 0 10px; // coby jakiś odstęp był pomiędzy kolejnymi linkami text-align: center; // żeby tekst był na środku } Ten post edytował mortus 10.03.2010, 14:54:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli chcesz jeden button wyśrodkować
Kod #menu {
width: 550px; height:3%; margin:0px auto; clear:both; padding: 1px 0 0 0; background: #fff; border: 1px solid #000; } #mbutton { width:90px; height: 100%; margin:0px auto; font-family: Nyala; font-size:20px; border: 1px solid #3399ff; } |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję Panowie. Rozwiązanie mortusa w pełni rozwiązuje problem
![]() A może jeszcze w temacie... jak wycentrować diva w divie tak żeby był na środku zarówno horyzontalnie jak i wertykalnie? |
|
|
![]()
|
|
div-owi nadrzędnemu trzeba nadać style display: table-cell; i vertical-align: middle;, a div-owi w środku margin: 0 auto;. Sprawdź to:
|
|
|
![]()
|
|
To dla mnie kłopotliwe w implemetacji, gdyż używam często szerokości procentowych
Muszę sprawić by #kontakt był wycentrowany w #treść a zastosowanie opisanej wyżej metody nie przynosi korzystnych rezultatów |
|
|
![]()
|
|
Kod <style type="text/css">
#tresc { height: 73%; width:100%; text-align: center; } #kontakt { width: 800px; height: 500px; margin: 0 auto; text-align: center; } </style> <div id="tresc"> <div id="kontakt"> kontakt ze mna </div> Ten post edytował krzysztof_kf 11.03.2010, 13:27:02 |
|
|
![]()
|
|
Niestety, jeżeli używasz wielkości procentowych, to musisz manipulować samym marginem
Z tym, że xxxxx musi być podane w procentach i nie u każdego może to działać tak, jak powinno (różne rozdzielczości monitorów, różne viewporty). No chyba, że sam div#tresc znajduje się w jakimś innym div-ie, który ma nadaną wysokość w px, to wtedy wszystko można dokładnie policzyć. Inną alternatywą jest wykorzystanie języka JavaScript i dynamiczne ustawianie stylu elementów podczas ładowania strony. Ten post edytował mortus 11.03.2010, 15:11:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 18:11 |