![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: Janów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, robie pewna stronke internetowa i potrzebuje zrobic galerie zdjęć ktora bedzie sie dostosowywala do okreslonego okienka rysunek poniżej:
![]() I jak widac mam okresloną wysokość i szerokosc ramek w ktorych powinno byc umieszczone zdjęcie. Zdjecia beda wstawiane różne poziome i pionowe. Czy ktos wie jak zrobic galerie ktora bedzie elegancko wyglądala ze wszystkimi zdjeciami pionowymi jak i poziomymi. Zeby kazde zdjecie nie tracąc na jakości wyswietlalo sie w okreslonym obszarze? Moglbym ustawic w img src szerokosc i wysokosc z tym, ze jak wstawie zdjecie pionowe czy poziome wtedy oczywiscie trace na jakosci i zdjecie wyglada beznadziejnie.. Dlaczego temat postawilem w dziale AJAX JS? - Chcialbym aby po najechaniu na miniaturke zdjecia automatycznie wczytywalo mi sie zdjecie wieksze po lewej stronie. Czy ktos ma na tyle kompetencji aby mi pomoc w tym chyba nie latwym problemie? Za wszelką pomoc bede zobowiązany, pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie łatwym, gdzież trochę pracy i znajomości i łatwym.
![]() Jest kilka sposobów, przybliżę z jakiego korzystam: 1. PHP - zmniejszam obrazek tak by nie był za szeroki/wysoki. Możesz robić to przy każdym wyświetleniu, ale lepszym pomysłem jest zapisać go w kilku rozmiarach. 2. HTML - tu wyśrodkowujemy obrazek w pionie i poziomie, nie jest to takie trudne jak się wydaje, ale trochę czasu trzeba spędzić by to samemu odkryć. (Mój pomysł na to działanie pod spodem) 3. JS - za pomocą gotowej biblioteki np. lytebox lub podobnych można osiągnąć efekt powiększania, tutaj korzystamy już z oryginału zdjęcia. Działanie można zaobserwować na http://www.kajakisternik.pl/Galeria Kod potrzebuje wspomagania w starszych wersjach IE. wystarczy pobrać rozmiar obrazka i obliczyć marginesy. Zaś w innych przeglądarkach sam statyczny html daje sobie spokojnie radę. ![]() Ps. Polecam firebuga do przeglądania kodu i zaznaczam, że mój sposób może nie być idealnym/poprawnym, pewnie znalazł by się lepszy sposób. Ten post edytował ShadowD 10.03.2010, 16:47:37 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:49 |