![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Odpowiedź zapewne będzie banalna, ale nie mam pojęcia jak sformułować zapytanie do Googla, albo zatytułować wątek. Mianowicie chce wyświetlić: tak, żeby pokazywało mi 'name' z bazy 'teams', a nie z bazy 'players'; Tylko że ta kropka w 'teams.name' jest uznawana za koniec kodu PHP. Wiem czemu jest źle, ale nie wiem jak to poprawić. Jak powinno się to poprawnie napisać? Ten post edytował pawel.ad 9.03.2010, 17:10:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
do tekstow uzywa sie apostrofow...
'teams.name' a pozatym zrob sobie print_r($wiersz); bo na 99% nie masz tam indexu teams.name ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc:
nie działa(nic nie wyświetla). także nie... Aliasy były by dobre, ale jak je nadać gdy wybieram wszystkie kolumny? BTW: Daje cały kod:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a gdzies ty te:
print_r($wiersz); dal? Ma to byc w petli, gdzie iterujesz po wynikach -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Aliasy były by dobre, ale jak je nadać gdy wybieram wszystkie kolumny? Z tego co się orientuję to nie ma na to prostego sposobu. Musisz po prostu wyszczególnić wszystkie kolumny, które pobierasz nadając im przy tym odpowiednie aliasy. Możesz oczywiście zrobić sobie do tego funkcję, która pobierze wszystkie nazwy kolumn z danej tabeli i zwróci ich nazwy z przedrostkiem będącym nazwą tabeli. Jeśli chcesz w to pójść to przydatne okaże się DESCRIBE. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj tak:
Ten post edytował sadistic_son 9.03.2010, 15:57:33 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
~sadistic son, wpadłem na to samo, ale stwierdziłem że aliasy są bardzie praktyczne;
próbuje więc:
ale za każdym razem jak próbuje wykonać te zapytanie w phpmyadmin, wyświetla mi błąd: #1054 - Unknown column 'p_name' in 'field list' Z kolei gdy usuwam "AS ..." wszystko jest OK. Jak powinno wyglądać to zapytanie, żeby przypisało aliasy? EDIT: BTW. powinno się pisać FROM `teams`, `players` czy FROM teams, players, bo spotkałem się w kursach z oboma sposobami zapisu, i zastanawiam się który jest poprawny. Ten post edytował pawel.ad 9.03.2010, 17:00:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 16 Dołączył: 24.07.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował l3l0 9.03.2010, 17:13:42 |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi.
Można zamknąć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 20:06 |