![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Ostatnio kupiłem ksiązkę "Dynamiczne strony www php i mysql szybki start" jestem na stronie 80 (z 600paru) i czuje zniechęcenie ... tzn początek szybko robiłem ale teraz się trochę motam... -można z tym coś zrobić? Może za szybko się poddaje? Proszę o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Myślę że za szybko. Programowanie to nie wyścigi. Najważniejsze jest zrozumienie tematu, zagadnienia. Ja, mimo doświadczenia, lubię sobie skrobać nieraz kilka dni lub tygodni (jeśli to dla siebe, a nie klienta) wymagania, diagramy klas, przypadków użycia i całą tą UML-ową otoczkę. Potem tyle samo na dobre przemyślenie layoutu, wyszukaniu pasujących grafik, doborze palety barwnej. Gdy to już mam to dopiero zaczynam kodować. Zmiany w locie i tak się zdarzają. Tu coś wyjdzie nie tak, tam trzeba jakąś funkcjonalność dopisać, gdzieś indziej zmodyfikować. Programowanie to wieczna nauka, bo zawsze znajdzie się lepszy algorytm, wydajniejszy skrypt czy nowe funkcje w nowszych wydaniach PHP lub stare sa wycofywane i trzeba je czymś zastąpić.
Książką się nie martw, zapewne i tak ma błedy, których nie zauważysz nie przepisując kodu z książki. Jeśli masz słomiany zapał to programowanie szybko Ci się znudzi i rzucisz je w kąt. To taki "wredny" sposób na życie, który z góry zakłada, że będziesz się uczył go aż do śmierci. Wiele osób szybko przez to rezygnuje wpadając na różne przeszkody. Jeśli potrafią html, to problemem może być przejście na php, dorzucenie do całości JavaScriptu, konfiguracja serwerów lub pisanie zapytan do bazy danych. Nie ma ludzi potrafiących wszystko... Są dlatego tylko 4 typy ludzi w tym fachu: Początkujący praktycy - zaczynają, ale siedzą i piszą Zaawansowani praktycy - od dawna siedzą i piszą Teoretycy - siedzą i czytają, myśląc że potrafią pisać ( ![]() Zaawansowani teoretycy vel Mastahy - myślą, ze potrafią wszystko napisać, jednocześnie nie robiąc tego ale tłumacząc to innym. Jak ognia unikaj zwłaszcza tych ostatnich ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja myślę że powinieneś to olać i zająć się czymś ciekawszym, programowanie to wcale nie taka gratka, a w tym zawodzie jeżeli cię to nie ciekawi i łatwo się zniechęcasz to w najlepszym wypadku będziesz sprzedawał skrypty logowania na allegro przekopiowane z książki. W MC obiecują ścieżkę zawodową do stanowisk kierowniczych, może warto spróbować?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam zakup książki i jej lektura do nauki php Cię nie zachęcą, co nie zmienia faktu, że jest to całkiem logiczny początek przygody ze światem programowania webowego. Przed wszystkim odpowiedz samemu sobie na pytanie, czego Ty właściwie oczekujesz (po sobie, po książce), jaki masz cel, nieco dalszy niż nauka php sama w sobie? Właściwie są dwie możliwości: albo im więcej się nauczysz - tym bardziej polubisz programowanie lub - mniej, aż całkowicie się zniechęcisz i zaprzestaniesz dalszej nauki. Odpowiedz sam sobie na pytanie: czy lubię programować w php, czy lubię tworzyć strony internetowe? Daj sobie trochę czasu na naukę, ucz się i poznawaj. Jak nie wiesz, to nie bój się pytać bardziej doświadczonych. Nic na siłę, jeśli dojdziesz do wniosku, że to nie dla Ciebie, że męczy i nie cieszy, że nie ma z tego satysfakcji (radochy
![]() -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedyne co lubię to grać w Football managera 2010(gry są dobre, ale jako odskocznia)... Więc dlatego chciałbym robić coś bardziej sensownego, coś co dawało mi by satysfakcje i inni mogli by oglądać, obsługiwać... -trudno mi to znaleźć. Szukałem takiego czegoś w świecie rzeczywistym, ale nie znalazłem pozostał mi komputer. Jestem w Technikum info trudno mi wybrać konkretną dziedzinę z informatyki....więc dlatego próbuje pewne rzeczy robić na siłę( podobno php na wstępie zniechęca później jest ok).
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Cytat podobno php na wstępie zniechęca później jest ok Raczej na odwrót , na początku zachęca swoją prostotą, potem zniechęca swoimi ograniczeniami. Jak ci programowanie nie wychodzi to spróbuj robić grafikę . |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
@thek:
Cytat Zapewniam, że ze świeżym umyslem pukniesz się w głowę i powiesz choć w części przypadków: "Jak mogem czegoś tak prostego nie rozumieć?" Hehe, ja tak mam, jak do 3-4 rano szukam jakiegoś błędu z obłędem w przekrwionych, podkrążonych oczach, po 12-15 godzinach nad klawiaturą, po czym budzę się następnego dnia i znajduję błąd w 15 sekund ![]() @piotr3161 Cytat podobno php na wstępie zniechęca później jest ok Podobno na Marsie było kiedyś życie, a Kopernik była kobietą. Powtarzasz jakieś bzdury zasłyszane gdzieś/skądś/od kogoś (od takich pewnie właśnie Masta-Teoretyków, jak wspomnani przez @thek'a). Ale z jednym się zgodzę - jeśli chcesz być programistą "na siłę", to faktycznie weź się może za hodowlę świnek morskich albo zbieranie znaczków, bo to nie dla Ciebie. To trzeba lubić i po części mieć to "we krwi" (to jak z kierowcami wyścigowymi - najlepsi to Ci, którzy urodzili się z talentem od Boga ![]() A nauka programowania, bo to modne/łatwe/trudne/bo kolega powiedział/bo mama kazała/bo w Faktach mówili/bo dziewczyna nie da, jak się nie nauczysz - to marnowanie czasu, wierz mi. I będziesz tak chodził od forum do forum i stękał, że nie rozumiesz, że się zniechęciłęś już... a może jednak nie... a może ... eeee.... yyyy.... Cytat Szukałem takiego czegoś w świecie rzeczywistym, ale nie znalazłem pozostał mi komputer. Wiesz co? Masz problemy natury emocjonalnej chyba. Powinieneś iść do psychologa, i nie żartuję. Niech zgadnę : jesteś nieśmiały, masz -naście lat, nie umiesz zagadać z dziewczynami, jesteś cienki w grach zespołowych, koledzy sw szkole ię z Ciebie śmieją, wolisz siedzieć w domu niż iść pojeździć na rowerze albo pograć w piłkę (albo chociaż porobić za ofermę na boisku), tak? I do tego jesteś niedoceniany (" Więc dlatego chciałbym robić coś bardziej sensownego, coś co dawało mi by satysfakcje i inni mogli by oglądać, obsługiwać"). A jeśli się mylę, to po prostu piszesz głupoty i tyle. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
nie mam problemów z kolegami i nikt się ze mnie nie śmieje, ale jestem nie śmiały co się zgodzę. Lubię sobie pograć w piłkę ale teraz nie ma warunków. Nie lubię pochopnej oceny. Psychologa raczej nie pomaga w wyborze zainteresowań.
Kolega wyżej polecił grafikę-myślę że to dobry pomysł(3d albo normalna). Tylko z tego co słyszałem(nauczyciel) teraz raczej grafik który robi strony(na przykład) zna już z dwa języki programowania stron co najmniej ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 13 Dołączył: 12.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro nie chcesz psychologa, to znajdź coacha. Wyraźnie nie wiesz, co ze sobą zrobić.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- Czy mógłbyś mi powiedzieć, w którą stronę mam pójść? - spytała Alicja.
- Zależy to od tego, dokąd chcesz dojść - powiedział kot. - Nie wiem dokąd chcę iść - powiedziała Alicja. - Więc tym bardziej nie ma znaczenia, w którą stronę pójdziesz - powiedział kot. Ty nie wiesz czemu chcesz się uczyć programowania. Nie napisałeś nigdzie jakiegokolwiek powodu dla którego chcesz się uczyć konkretnie programowania, nie wspomniałeś o czymś w stylu: bo lubię, bo to jest cool, bo dobrze płacą, bo fajnie się wyrywa dupy na wersję kompilatora, itd.. "coś co dawało mi by satysfakcje i inni mogli by oglądać, obsługiwać" może równie dobrze sprawdzić się jak będziesz ładnie rysował, spawał, robił kawę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie: lubisz spędzać długie godziny przed komputerem, klepiąc na klawiaturze zagadkowe dla innych znaki, komunikując się z własnym procesorem, kartą graficzną i pamięcią? Lubisz, jak klepiesz coś kilka godzin na klawiaturze dla jednego krótkotrwałego efektu w postaci kilkusekundowego efektu? Sprawia Ci satysfakcję ulotny efekt wielogodzinnej pracy (podaję przykład ekstremalny)? Jeśli tak - ucz się. Jeśli nie wiesz - spróbuj się nauczyć. Jeśli nie - odpuść sobie.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Lubię właśnie tworzyć coś małego co daje radość. Tylko jestem strasznym leniwcem i oprócz tego co w szkole ciężko mnie się samemu do tego zmusić. Ale tak jak kolega zauważył najgorsze są osoby, które tylko znaja dobrze teorie... mam takiego nauczyciela który wpada na lekcje i zapodaje kod (stronki, skrypt) powielony z internetu...
Chciałbym się nauczyć PHP na-razie do tego stopnia, żeby zrobić swój panel zarządzania stroną itd. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
To proszę o przykład (jeśli chodzi o komputery) co można robić bez większego nacisku na wiedzę?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
grać w gry. I chyba tylko tyle.
|
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
A totalna demolka ?
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat To proszę o przykład (jeśli chodzi o komputery) co można robić bez większego nacisku na wiedzę? Wycierać z nich kurz, układać je na magazynie, sprzedawać w Tesco. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To proszę o przykład (jeśli chodzi o komputery) co można robić bez większego nacisku na wiedzę? W dupę się podrapać dziecko drogie. Musisz wiedzieć tylko gdzie jest Twoja dupa.IT to bardzo dynamiczna dziedzina wiedzy. Zakładając to, że będziesz programistą zakładasz jednocześnie, że nieustannie będziesz się kształcił. I tyczy się to wszystkiego co dotyczy komputerów. Znasz takie powiedzenie "Bez pracy nie ma kołaczy"? |
|
|
![]()
|
|
układać je na magazynie? Pewnie czekało by go jakieś szkolenie , a on nie chce się uczyć
![]() |
|
|
![]()
|
|
no właśnie.. jak ktoś chce robić w sieciach-musi się dużo uczyć, grafika to samo-programy się zmieniają praktycznie co rok, programowanie też.... wszystko (może właśnie grafika mniejszy nacisk)..
ale sam grafik co znaczy? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:20 |