![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
o co chodzi mam 2 selecty i 3 pliki php.
Dzieje sie cos takiego liczba kulek: jedna dwie trzy cztery po wybraniu liczby kulek (np 2) przekazuje metodą POST i Ajaxem do nastepnego pliku (2.php) który wyswietla selecta Kolor kulek: 2 zielone 2 czerwone 2 czarne 2 żółte po wybraniu koloru dla liczby kulek pokazuje sie komunikat: wybrałeś 2 zielone kulki, mozesz wybrac nastepne... i tu (3.php) <input type="button" onclick="powrot('kulki')"
No i mi powraca do widoku jednego(pierwszego) selecta, ale po wybraniu obojętnie której opcji następny select zawsze wyświetla poprzedniego posta czyli w naszym przypadku 2 czerwone 2 zielone... Czy macie jakieś pomysły jak by to obejść? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%)
|
najprościej to poczytaj w necie o timestamp jako parametr get linków by każdy był unikalny - to najprostsze rozwiązanie aczkolwiek nie jedyne...
How will caching be controlled? trochę trudniej to poczytaj komentarze w manualu do funkcji header |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Chodzi o to zeby zmierzyć czasy? i jeśli jest wywołay później to wyzerować POSTA? nie rozumiem chyba tego, a z nagłówkami to chyba musze jeszcze raz przeczytać o co chodzi...
XMLHttpRequestObject.setRequestHeader('Cache-Control: no-cache', 'must-revalidate'); dodałem coś takiego i teraz wogóle dalej nie idzie:( |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%)
|
trochę mało jasno napisałeś ale z tego wszystkiego na 90% masz problem z cache ale po stronie przeglądarki - potrzebujesz, by zapytania były nie zapamiętywane w przeglądarce - odpowiednie nagłówki wysyła się ale w PHP nie w JS (ajax to js...)....
najprostsza metoda to do linków dodać jakiegoś nie znaczącego unikalnego za każdym razem get'a by nie trzeba było się bawić z nagłówkami... czyli normalnie masz link postaci: adres/plik.php to dajesz: adres/plik.php?252523532 - gdzie cyferki wklepałem losowo - najlepiej do tego adresu dokleić wygenerowany timestamp w js czyli aktualny czas kożystając np. z funkcji getTime - po stronie serwera w php tego dodatkowego parametru nie musisz sprawdzać, a wykonując zapytania ajax'em za każdym razem bedziesz miał unikalne linki więc i unikalna odpowiedź nie zapamiętaną wcześniej w przeglądarce... Ten post edytował zegarek84 7.03.2010, 21:10:36 |
|
|
|
|
|
|
|
no niestety nie pomoglo... (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
teraz sie zastanowilem czy nie dlatego ze przeyslam je POSTEM Ten post edytował neo1986kk 7.03.2010, 21:36:14 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 10:54 |