![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
z góry proszę o wyrozumiałość w jevascript to moje pierwsze kroki. Interesuje mnie napisanie funkcji za pomocą której mogłabym zmieniać w formularzu dane wprowadzone przez użytkownika. Mam przykładowy formularz: Po naciśnięciu przycisku popraw ma zostać wywołana funkcja:
która pobierze wartości i automatycznie je poprawi tzn. tytuł - coś na zasadzie jak ucfirst w php (pierwsza litera ciągu duża) strtolower (textarea) - poprawienie na małe litery jeśli ktoś wpisze całość np z CapsLockiem Proszę o pomoc jak to zrobić lub jakiś link gdzie znaleźć materiały do zrobienia tego. Znajduję tylko validatory które informują o błędnych danych ale nie poprawiają ich. W php robie to w 10 min ale javascriptu się uczę dopiero. |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
tylko że to tak z usability troszkę na bakier. zobacz na to z poziomy zwykłego usera. ma wpisać tytuł, jakiś tam tekst kliknąć popraw później dopiero wyślij. średnio fajne to jest. a co do Twojego problemu to te funkcje: http://www.w3schools.com/jsref/jsref_obj_string.asp.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
funkcję popraw ma osoba która jest odpowiedzialna za poprawność i estetyczność treści.
czyli wygląda to tak: treść usera z 1 formularza -> treść poprawiana przez kogoś innego -> poprawiona treść wyświetlana na stronie Skrypt ma na celu zaoszczędzenie pracy moderatorowi (przynajmniej w jakiejś części). mam jeszcze jedno pytanko w tym temacie. Jaka jest funkcja do poprawiania Pierwszej litery zdania na dużą (w php ucfirst) ale w javascript mi ucfirst nie działa. zamiast tego mam coś takiego co działa poprawnie:
fajnie zmienia mi literę w tytule:) ew jeśli nie ucfirst to jak zastosować to co mam napisane do tytulu żeby odnosiło się do większej liczby pól (tytul, imie, naza itp) bez potrzeby klepania tego samego kodu z inną nazwą pola. z góry dzięki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
możesz na przykład robić to tak:
no albo zainteresować się jakimś frameworkiem, polecam jQuery i on już naprawdę ma wyczesane funkcje do iteracji po całym drzewie DOM. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cześć mam jeszcze jeden problemik.
Napisałam całą funkcje która działa:
Problem mam taki że nie wiem jak zwrócić poprawione wartości w pętli do formularza, zamiast alert(pole), powinno być polecenie wpisujące poprawioną wartość w określone pole w formularzu - tak jak robi to dwa wiersze niżej opis1. Niestety nie wiem jak mam to zrobić proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To popatrz jak robi się w opis to
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
wiem jak w ogólny sposób wstawić do formularz np tak jak w opis.
Chodzi mi o konkretne odwołanie w tej pętli w przypadku jak jest alert on wyświetla po kolei każdą poprawioną treść i nie wiem jak zrobić żeby ta pętla przechodziła też przez kolejne pola w celu wstawienia poprawionej wartości.
Proszę o pomoc jak przechodzić przez wszystkie pola w pętli w celu wpisania w nie poprawionej wartości. Ok udało mi się to w końcu zrobić, rozwiązanie poniżej. Należało najpierw pobierać tylko pola z formularza a ich wartości przypisać dopiero w pętli:
Ten post edytował agata 10.03.2010, 12:17:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:03 |