![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zastanawiam się jak rozwiązać nastepujący problem: mam baze danych mysql np. z imionami i nazwiskami... chciałbym wyszukać w niej wszystkich kowalskich oraz wszystkich wisniewskich oraz wszytskich xxx...yyyy itd umiem to zrobic poprzez select * from tabela where nazwisko=xxx or nazwisko = yyy itd ....... jezeli wiem ile bede szukał nazwisk ( np. 5 ) to moge zrobic formularz wyszukiwania z 5 polami ale co jezeli tych nazwisk bedzie 20 albo 30 ..? jak zrobic formularz w którym bede mógł wpisac dowolna ilosc nazwisk i wyszukac je wszystkie na raz ? przepraszam za chaotycznosc zapytania ![]() moze ktos podsunie jakies gotowe rozwiazanie.... zrobiłem sobie grida na sigma grid 2.2.0 ale tam w wyszukiwaniu nie ma OR i AND ( mozna wyszukiwac tylko pojedyncze nazwiska ) a mi potrzeba w jednym zapytaniu listę wszytskich nazwisk Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oddzielaj w jednym polu formularza nazwiska np. spacją a potem dajesz explode i wybierasz pokolei nazwiska.
-------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ok, zgodnie z podpowiedzią stworzyłem sobie powiedzmy takie coś:
ale tu sie zaciąłem i nie mam pomysłu ( jestem przedszkolakiem w tym - ![]() jak zbudowac teraz zapytnie do bazy wyszukujace wszystkie te nazwiska?? Pozdrawiam
Powód edycji: [piotrooo89]: poprawiłem bbcode, na przyszłość proszę używać odpowiednich w przeciwnym razie zamknę temat
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba coś o to chodzi ? Ten post edytował pawelgdz 8.03.2010, 08:53:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 141 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pawelgdz przecież nie będzie robił tyle zapytań ile nazwisk
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no też i tak można
![]() no i mozna by dyskutować czy szybciej odpowie np. dla 100 nazwisk każde zapytanie z osobna czy jedno które ma 100 warunków ![]() rozwiązanie twoje jest również dobre i skuteczne ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzieki Panowie !
działa. Pozdrawiam serdecznie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 21:15 |