Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Blog w OOP
Bent
post 6.03.2010, 17:44:54
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Po intensywnej lekturze zabieram się za praktykę. Chciałbym stworzyć prostego bloga w OOP korzystając z wzorca MVC. I zastanawiam się, jak taką aplikację zaprojektować.

Jak rozumiem muszę mieć klasę Router. Spotkałem się z dwoma odmianami - statyczną i normalną. W tym drugim wypadku wszystkie operacje wykonywane były w konstruktorze, w tym pierwszym np. w taki sposób: Roter::init(); Która jest lepsza?

Router uruchamia kontroler i odpowiednie metody. I tutaj robi się problem. Otóż nie wiem, jak powinny wyglądać kontrolery. Jak rozumiem, powinienem stworzyć jeden kontroler, od którego pozostałe będą dziedziczyć. Ale co powinno zawierać się w takim kontrolerze?

Jak rozplanować modele? Czy stworzyć jedną klasę model z różnymi metodami (wydaje się prostsze, ale pewnie ma wady - jakie?)

Słyszałem, że zwykle jest jedna klasa widok. Czy to prawda?

Czy w Internecie są dostępne warte uwagi implementacje wzorca MVC? Nie chodzi mi o banały, ale o taką w miarę porządną stronę.

Aha, jeszcze plik konfiguracyjny. Czy może to być zwykły plik (np. ze stałymi) czy musi być klasa?

Sorry, że tyle pytań, ale chcę mieć ogólne rozeznanie smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:36