![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, chciałbym pobrać z bazy dane w takiej postaci by kilka wierszy połączyć w 1.
Przykładowa tabela: Cytat id.....id_obiektu......nazwa.....wartosc 1......1...............a1........11 2......1...............a2........12 3......1...............a3........13 4......2...............a1........21 5......2...............a2........22 6......2...............a3........23 7......3...............a1........31 8......3...............a2........32 9......3...............a3........33 Wynik po zapytaniu: Cytat id_obiektu......a1......a2........a3 1...............11......12........13 2...............21......22........23 3...............31......32........33 A więc wartosci z kolumny nazwa stają się nazwami kolumn a wartosci stają się ich wartościami. No i jeszcze 1 warunek, nie będzie na sztywno ustalone tylko a1,a2,a3 tylko dowolnosc pelna wpisów i zawsze nazwa ma sie stac nazwą kolumny. Mam nadzieje ze dobrze wyjaśniłem. Czytałem coś o transpozycji, union i jeszcze kilku rzeczach ale nie moge się tego nigdzie doszukać. Bardzo proszę o pomoc. -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Szczerze mówiąc to zależy tak naprawdę wszystko od bazy danych. Mysql ma z tym pewien problem, ale nie jest to niemożliwe Z tego co kiedyś czytałem to opis tego z przykładem był opisany w google pod hasłem: pivot table czy coś w tym stylu. Koleś się pytał jak to zrobić, bo w mssql jest to prosta komenda, ale w Mysql niestety trzeba odpowiednio zapytania popisać.
Proszę bardzo: Oto link do dość obszernego artykułu na ten temat. Nie myliłem się... Pivot table ![]() http://onlamp.com/pub/a/onlamp/2003/12/04/crosstabs.html
Powód edycji: [thek]: Podaję link :)
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak tylko tutaj musimy znać nazwy kolumn, przykładowo 'm' i 'f', no nic musze jakos inaczej zaplanowac baze by nie bylo mi to potrzebne.
-------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:04 |