![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 1 Dołączył: 7.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam 20 pól tekstowych o rozmiarze 1 Zasada działania. Wpisując literkę w pierwsze pole przeglądarka automatycznie powinna przechodzić do drugiego pola itd. Używając klawisza backspace powinna kasować literkę i cofać się do poprzedniego pola. Wszystko działa okej w Firefox,ale W IE i Opera jak wstawię kursor w np: 15. pole i nacisnę Backspace to nie skasuje mi zawartości 15 pola tylko przeskoczy do 14. Jeśli następnie przycisnę BACKSPACE to wszystko już działa Okej: kasuje literki i przechodzi do pól o mniejszych Id. Chodzi o ten początkowy etap - wstawiam kursor w "15" naciskam backspace i oczekiwany rezultat przeze mnie to skasowanie zawartości oraz przejście do pola id 14. To samo z wpisywaniem: Po wstawieniu kursora np: w 1. pole i wpisaniu czegoś przeskakuje do 2. pola ale nie wpisuje zawartości pierwszego. Później już wszystko działa. ... chyba, że znowu wstawię kursor w inne pole za pomocą myszki. Mam nadzieję , że w miarę jasno wytłumaczyłem o co chodzi: Oto kod Kod <input type="text" name="field_name_01" id="01" maxlength="1" value="" onkeypress="change_box(this,event)"> ... <input type="text" name="field_name_20" id="20" maxlength="1" value="" onkeypress="change_box(this,event)"> Kod function change_box(elem,event) { var liczba = 20; var box = elem.id; var keyCode; if (window.event) { // dla IE i Opera keyCode = window.event.keyCode; if (keyCode==8) { box--; document.getElementById(box).focus(); } else { if (box==liczba) box = liczba; else box++; document.getElementById(box).focus(); } } } Kod w JS jest tylko dla przeglądarki Opera i IE jako, że tutaj są problemy. Dla Firefoxa kod jest podobny, więc nie było sensu go kopiować. Ten post edytował island 5.03.2010, 12:23:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
id nie powinno zaczynać się żadnym znakiem specjalnym oraz cyfrą... (IMG:style_emoticons/default/rolleyes.gif)
i 01 to nie to samo co 1 (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował Pawel_W 5.03.2010, 13:23:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 1 Dołączył: 7.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmieniłem id na
id01 .. id20 ale dalej w Operze i w IE nie działa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To może dla zupełnej pewności ustawiaj aktualnemu boxowi value, zanim ruszysz w którąkolwiek stronę.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki. Pomogło.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:09 |