![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzien Dobry
Kolejny raz zwracam sie o pomoc.... Jestem zielony a chcialbym zrobic system newsow+komentarze do mojej strony www/bloga W systemie tym chce uwzglednic a) Tresc : 1.Tytuł 2.Miniaturke newsa (foto 100px 100px 3.Krótka tresc (z przyciskiem wiecej ktory wyswietla dluga tresc) 4.Dluga tresc 5.Przycisk komentarze wraz z liczba komentow 6. Date utworzenia newsa ![]() 1.Nick* 2.Email 3.Strona www 4.Kontakt 5.Anty spamer (wiecej w podpunkcie c) 6--Uzupelniane automatycznie-- Data wyslania komentarza (*) Pole obowiazkowe (wypelniane przez uzytkownika) c) Bezpieczenstwo -System ten powinien byc nie do rozwalenia przez nikogo z zewnatrz (zalezy mi bardzo na bezpieczenstwie) -Nie chce Spamu na stronie. Wiec przed kazdym komentem chcialbym zeby uzytkownik przepisal kod z obrazka (4 znaki) d) Admin 1.Admin ma zarezerwowany nick 2.Admin moze sprawdzac ip komentujacych i banowac ich 3. Moze usuwac wpisy 4.dodawac nowe newsy (co jest oczywiste) Jestem Totalnym zerem jesli chodzi o php . Wiem ze to glupie ze juz takie zadania sobie stawiam ale zalezy mi na ukonczeniu strony w przyszlosci chce napisac caly panel pod moja strone ... ma to byc taka strona personalna / blog. Mysle iz ktos mi pomoze... lub nakieruje Podejrzewam ze sam kod php nie wystarczy... bd potrzebna baza mysql (ale tego to juz wogole nie rozumiem) ps. wiem ze z tym mysql to einstainem nie jestem ![]() -------------------- [L] Dopiero Sie ucze. Przepraszam za bledy. Prosze o wyrozumialosc :)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
W podklejonych tematach masz kursy dla początkujących.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziekuje. Zaraz Zaczne je studiowac
Ale chcialbym sie zajac tez tym systemem Czekam na pomoc ![]() -------------------- [L] Dopiero Sie ucze. Przepraszam za bledy. Prosze o wyrozumialosc :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez podstaw PHP nie napiszesz tego systemu, ba, właściwie to już są srednio zaawansowane skrypty. Wątpię żeby ktoś gotowy kod ci napisał, może ktoś zechce sprzedać
![]() -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]() ![]()
|
|
heh Ok Rozumiem aluzje
![]() hmm wiem ze to zaawansowany skrypt przynajmiej moze ktos sproboje mnie nakierowac ... nie wybieram gotowego systemu dlatego bo za mala kontrole daje ... a po za tym chce kiedys zrobic caly panel do tej strony... a pisze to po to dlatego zeby nikt nie sugerowal gotowego systemu ![]() -------------------- [L] Dopiero Sie ucze. Przepraszam za bledy. Prosze o wyrozumialosc :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Zanim zaczniesz robić swój cms zapoznaj się z podstawami. To tak jakbyś chciał operować człowieka, nie znając się na medycynie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak napisał Wicepsik, na necie jest multum całkiem dobrych kursów PHP, większą frajdę sprawia samemu napisanie takiego skryptu niż żeby ktoś miał cię wyręczyć
![]() Panel admina: - wystarczy proste uwierzytelnienie z loginem i hasłem zapisanym w pliku PHP w zmiennych. Potem sprawdzasz i ustawiasz sesję, żeby nikt ci bez podania haseł nie wszedł do panelu - kategorie, dodaj newsa, usuń, edytuj, zbanuj i co tam chcesz, Banowanie powinno być na zasadzie pobieranie IP użytkownika, wrzucenie go do bazy i porównywanie przy każdym wejściu na stronę IP. Jeżeli takie ip jest w bazie w tabeli z banami, trzeba gościa przekierować na stronę, gdzie jest stosowny komunikat, w którym kulturalnie mówisz delikwentowi gdzie ma sobie pójść. Dodawanie newsa, tekst, tytuł, data dodania, takie same pola w bazie + id newsa. Wrzucasz ładnie news, edycja podobnie, usuwanie to już nic trudnego. Dodawanie komentarzy: musisz zabezpieczyć się przed XSS, SQL Inj, Curlem. Ustaw najlepiej ciachem albo czymś, ograniczenie czasowe, np jeden wpis co 5 sek lub CAPTCHA (co jest lepszym rozwiązaniem niż to ograniczenie), Podstawowe pojęcia które powinieneś opanować: - obsługa tablic $_POST, $_GET, - obsługa sesji - baza MySQL (podstawowe rzeczy) - bezpieczeństwo skryptów i walidacja danych - ogólne zagadnienia PHP takie jak pętle, tablice itp. -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
no no
![]() ![]() Za pomoc ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- [L] Dopiero Sie ucze. Przepraszam za bledy. Prosze o wyrozumialosc :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:44 |