![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej!
jakis czas nie robilam juz nic w bazach danych ale teraz znow mi przyszlo. wczesniej pracowalam wiecej z mysql, teraz postgres. pytanie mam takie: w mysql jest auto_increment. w postgresie odpowiednik to serial. stworzylam sobie (uzywajac pgadmin) prosta tabele osoba z polami osoba_id (serial) oraz imie (char). no i teraz jak chce zrobic zwyklego prostego inserta (przy pomocy pgadmin jak i konsoli) i dodac tylko imie (no bo osoba_id ma sie sama inkrementowac) to mi krzyczy. tzn chce zebym recznie dodala jeszcze osoba_id. nie wiem co jest nie tak. czy tworzac kolumne w tablicy przy pomocy pgadmin oprocz tego ze oznacze ja jako serial, to musze cos jeszcze ustawic? pzdr, misty |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
noo serial nie ma w sobie PK, fajnie by było jakiś pokazała jak krzyczy - czyli treść błędu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to co to pole robi? bez sensu.
no ja ustawilam zeby pole bylo serial oraz primary key. oto kod tej tabeli:
no i przede wszystkim jak chce dodac wpis przy pomocy pgadmin to pojawia mi sie zapytanie do uzupelnienia:
czyli jak widac-chce bym recznie dodala osoba_id no i krzyczy:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
no to z dodaj tak:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
kurde, zadzialo. ale wiesz to jest troche mylace. tzn to, ze w ogole mi pokazuje to pole osoba_id do wstawienia. nie da sie tego w pgadmin ustawic tak, zeby wszystkie pola typu serial byly automatycznie inkrementowane i nie pokazywane w zapytaniach?
pzdr |
|
|
![]()
|
|
nie wiem, bo w postgre pisze tylko pod konsolą i mam 100% kontrolę nad tym co robię, Tobie też polecam.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
no wczesniej uzywalam konsoli. tzn do mysql. i w sumie kiedys jak w postgresie cos tam robilam to tez tylko konsola. ale ogolnie te zautomatyzowane narzedzia-nie da sie ukryc-troche ulatwiaja zycie.
no nic-dzieki za pomoc! pzdr, misty |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.07.2025 - 06:35 |