![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 3 Dołączył: 5.03.2007 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z robieniem updatow do mojej bazy Oracle z poziomu php. Skrypt ma wykonać update na jednym rekordzie ale po wlaczeniu skryptu trwa to w nieskończoność. Z poziomu query reporter update trwa 0.03s . Z zapytaniem select nie ma problemu. Czego to moze byc wina??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a skad wiesz ze to ten update trwa dlugo? masz tam przeciez tez select. moze to on tyle trwa
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 3 Dołączył: 5.03.2007 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
probowalem hashowac to i to wiem na 100% co sie tak dlugo wykonuje, z selectem nie ma problemu
$pased = ociparse($db_conn, $wstaw_zam); dla updatu wykonuje sie bardzo szybko ociexecute($pased); <- to polecenie zawiesza skrypt |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
W takim razie pozostaje Ci jeszcze jedna rzecz do sprawdzenia. Skoro całe zapytanie wykonuje się w miarę szybko, to znaczy, że po drodze samo execute ma problem. Może łączy się w jakiś dziwny sposób do bazy. Wykonuje jakieś "bonusowe" operacje i całość przez to mocno traci na szybkości. Przykładowo łączy się z bazą nie na localhoście, tylko na innym serwerze. Długa jest droga do i z bazy do skryptu. Ewentualnie czeka na jakieś operacje inne, które blokują tabelę przed zapisem, modyfikuje indexy, które są już mocno napakowane, ewentualnie na kolumnach w warunku brak jest indexów. Powodów może być w sumie wiele tak naprawdę.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 01:12 |