![]() |
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
mam tabelę, która ma coś takiego: id | parent_id | text Pole parent_id, można traktować jako rodzica dla id. Może się jednak zdarzyć, że pola będą wyglądać tak: 5 | 4 | 'aaa' 4 | 3 | 'bbb' 3 | 2 | 'ccc' itd. Czy da się w jakiś sensowny sposób wybrać np. ostatecznego rodzica (prapraprapradziadka ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Prosto? Nie. Musiałbyś zmienić sposób zapisu informacji o przodku. Nie tylko bezpośredniego, ale także "całej ścieżki". Chyba spotkałeś się z "drzewkami IP" czyli rodzice określani na zasadzie 1.5.11.15 więc po prostu trzeba zapisywać jakąś formę całej gałęzi.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
W oddzielnych polach nie bardzo, bo tak naprawdę ilość poziomów nie jest znana i za każdym razem może być inna.
Chyba wypróbuję więc varchar / text i wartości z separatorem. Co prawda nie da się zrobić czego chcę w 1 zapytaniu, ale za to na poziomie php mam do dyspozycji tablicę zawierającą informacje o id wszystkich wyższych poziomów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:54 |