![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 330 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest funkcja, która tworzy hasuje, jednak has jest duzo krotszy niz z funkcji md5 czy sh1 ?
Potrzebuje funkcji, ktora bedzie tworzyc id na podstawie unikalnej nazwy, mysle, iż 5 literowe id w calkowicie wystarczy przy bardzo malej bazie danych |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież możesz sobie obciąć do 5 znaków
A druga sprawa jest taka że jak będziesz miał w bazie klucz główny i auto_increment na polu id to wystarczy żeby były unikalne wartości. Ten post edytował skowron-line 3.03.2010, 09:07:32 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 330 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No włąsnie, chciałem tak zrobić, bez konieczności dawnia, "unikalnych wartości" w tabeli, tak aby ta funkcja juz mi zwracala unikalne wartości.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 2 Dołączył: 21.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież możesz sobie obciąć do 5 znaków pierwszy argument to string, czyli: edit: dziwne, ale z microtime te pierwsze 8 cyfr powtórzyło mi się 85 razy w pętli do 1000, ba... tylko jedna wartość mi się powtórzyła. dziwne. w kolejnej pętli zero powtórzeń ![]() teoretycznie czasami może się zdarzyć powtórzenie ![]() Ten post edytował PiotrekM 3.03.2010, 14:27:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@PiotrekM dzięku za poprawkę.
A co do powtórzonych wartości to jest tak bo md5 jest słabym algorytmem hashującym, polecam sha256 w phpie funkcja się nazywa hash i jako parametr podaje się algorytm i string. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziwne, ale z microtime te pierwsze 8 cyfr powtórzyło mi się 85 razy w pętli do 1000, ba... tylko jedna wartość mi się powtórzyła. dziwne. w kolejnej pętli zero powtórzeń ![]() teoretycznie czasami może się zdarzyć powtórzenie ![]() Dziwne, że nie spojrzałeś co konkretnie robi funkcja microtime. Może wtedy nie dziwiłbyś się dlaczego zwracała przez jakiś czas takie same dane... Do losowych liczb wymyślono chociażby uniqid, którego to możesz podstawić zamiast microtime... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwne, że nie spojrzałeś co konkretnie robi funkcja microtime. Może wtedy nie dziwiłbyś się dlaczego zwracała przez jakiś czas takie same dane... Do losowych liczb wymyślono chociażby uniqid, którego to możesz podstawić zamiast microtime... masz racje, ale microtime zwraca czas z dużą dokładnością, więc myślałem, że się nie powtórzy. Ten post edytował PiotrekM 4.03.2010, 08:42:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 14:19 |