![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 14.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Potrzebuję w jaki sposób zadeklarować oraz używa (przykładowe wywołanie) się funkcji w JS, która pobiera 3 argumenty, między innymi tablicę (wektor przygotowany w skrypcie PHP). Tej funkcji będę używał do przekazania "id" z formularza html'owych inputów ( przy zdarzeniu "onclick"). Wewnątrz funkcji będę generował łańcuch znaków do nagłówka przesyłanego metodą POST. Deklaracja działająca tak jak ta z zamieszczonego niżej przykładu w C
Kod void nazwa(char *naglowek, char **tablicanapisow, int iloscnapisow); Z góry dziękuję i pozdrawiam ZuuM. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mało co z tego zrozumiałem
![]() Generalnie żeby połaczyć php z javascriptem możesz zrobić 2 rzeczy. 1. odpytać serwer o dane używając AJAX-a 2. wypisać dane z php podczas generowania widoku strony np.:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 14.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem kilka (może z 10) funkcji, które robią niemal to samo, różnią się tylko nagłówkiem i skryptem, do którego wysyłam dane z formularza za pomocą AJAX'u
Oto przykładowa funkcja: Kod function DodajNauczyciela(){ if (XMLHttpRequestObject){ var w = document.getElementById('n1'); var nazwisko = document.getElementById('nazwisko').value; var imie = document.getElementById('imie').value; var header="nazwisko="+nazwisko+"&imie="+imie; XMLHttpRequestObject.open('POST','admintool/nauczyciel.php','true'); XMLHttpRequestObject.setRequestHeader('Content-Type', 'application/x-www-form-urlencoded'); XMLHttpRequestObject.onreadystatechange = function (){ if(XMLHttpRequestObject.readyState == 4 && XMLHttpRequestObject.status == 200){ w.innerHTML = XMLHttpRequestObject.responseText; } } XMLHttpRequestObject.send(header); } } Chciałbym ją nieco zmodyfikować, aby była bardziej uniwersalna. Coś wyglądającego mniej więcej tak: Kod function UniwersalnaFukcja(naglowek,tabid,ilosc,cel){ if (XMLHttpRequestObject){ var w = document.getElementById('n1'); var header; for(var i=0;i<ilosc;i++){ header+=naglowek[i]; header+=document.getElementById(tablicaid[i]).value; } XMLHttpRequestObject.open(cel,'true'); XMLHttpRequestObject.setRequestHeader('Content-Type', 'application/x-www-form-urlencoded'); XMLHttpRequestObject.onreadystatechange = function (){ if(XMLHttpRequestObject.readyState == 4 && XMLHttpRequestObject.status == 200){ w.innerHTML = XMLHttpRequestObject.responseText; } } XMLHttpRequestObject.send(header); } } Problem mam z przygotowaniem w php tablic z danymi tak, żeby w JS zmienne naglowek i zmienną tablicaid traktowało jako tablicę, a nie jako String. Poniżej zamieszcze jeszcze kod w jaki sposób wywołuję tę fukcję w skrypcie php.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za podpowiedź, ale mimo to mam dalej błąd składni w funkcji JS. Poszukałem po internecie jak jest zapisywana tablica w JS. Jest drobna różnica, a mianowicie używając fukcji json_encode() tablice zapisuje w taki sposob ["e1","e2",...,"en"] zaś w JS składnia tablicy wygląda tak ['e1','e2',...,'en'].
PS. jeżeli ktoś będzie wykorzystywał te funkcję (mało prawdopodobne ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:09 |