![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak jak w temacie mam problem z kodowaniem na stronce. Z baza lacze sie przez pear db. Baza mysql jest w UFT-8, na stronie jest UTF-8, pliki sa zapisywane z kodowaniem UTF-8. Jednym slowem wszedzie jest UF-8, ale nie dziala (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Jak w bazie sa polskie znaki to na stronie sa krzaki, natomiast jak wyedytuje wpis w bazie za pomoca strony to w bazie sa krzaki a na stronie jest dobrze. Problem pojawia sie rowniez jak wysylam maile za pomoca mail.php tam to tylko same krzaki sa (np. Numer zamĂłwienia: )
Troche zaczynam juz glupiec bo niby wszystko jest dobrze ale nie chodzi tak jak powinno. Jakies sugestie (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) I naprawde nie wieszajcie mnie za kolejny tego typu temat. Na swoja obrone powiem ze nie znalazlem tematu gdzie ktos ma problem z kodowaniem przy polaczeniu przez pear db (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (moze w tym lezy problem) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
A czy o
zaraz po połączeniu słyszałeś? Jak widziałeś i nie spróbowałeś, to należą Ci się baty. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak słyszałem o wymuszaniu kodowania. Tylko jak dodać do czegoś takiego wymuszenie kodowania?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Przecież wystarczy to wykonać jak zwykłe zapytanie... (IMG:style_emoticons/default/dry.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
Albo jestem przemeczony albo po prostu glupi ale nie czaje co zrobic (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Przejrzyj przyklejone wątki, to będziesz wiedział, o co mi chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 141 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Kod { $this->db = DB::connect($connectionString, USE_PERSISTENT_CONNECTIONS); if (DB::isError($this->db)) trigger_error($this->db->getMessage(), E_USER_ERROR); $this->db->setFetchMode(DB_FETCHMODE_ASSOC); $this->db->query("SET CHARACTER SET UTF8"); $this->db->query("SET NAMES UTF8"); } |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Athei - o to właśnie chodziło.
Dzięki Ten post edytował banita 29.06.2010, 13:51:06 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 19.12.2025 - 18:42 |