![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Potrzebuje pomocy przy includowaniu...
Jestem zielony w tym temacie niestety ![]() zawsze uzywalem takiej wersji : CODE <?php include('menu.php'); > pomagalo mi to w optymalizacji Strony... -Lecz slyszalem ze ten sposob wcale nie jest bezpieczny. Szukalem w googlach jakiegos bezpiecznego sposobu includowania... Napotkalem taki : CODE <?php /* Plik index.php */ $id = $_GET['id']; switch($id) { case '1': include('tresc.php'); break; case '2': include('newsy.php'); break; case '3': include('cosiko.php'); break; default: echo 'Srututu'; } ?> No i byloby fajnie tylko odkrylem (chociaz to wcale takie trudne nie bylo ) Ze ta wersja laduje pliki w inny sposob niz poprzednia ---------------------------------------------------------- Prosze o pomoc ! Potrzebuje includowania ktory odrazu zaladuje mi tresc bez zadnych linkow itp poprostu odrazu z pliku Chce zeby to tez byl bezpieczny sposob ![]() Z Gory Dziekuje za pomoc ![]() Jest to moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc ![]() -------------------- [L] Dopiero Sie ucze. Przepraszam za bledy. Prosze o wyrozumialosc :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten drugi sposób to jest includowanie pliku w zależności od podanego parametru GET (id).
Pierwszy sposób, w którym includuje się podany, konkretny plik jest całkowicie bezpieczny (od strony includowania ![]() -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli w ten sposob <?php
include('menu.php'); > nikt mi nie jest w stanie podpiac swojego kodu ? -------------------- [L] Dopiero Sie ucze. Przepraszam za bledy. Prosze o wyrozumialosc :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, chyba ze bedzie mial dostep do FTP albo ty mu to umozliwisz celowo.
-------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Dziekuje serdecznie i przepraszam bardzo za podwojnego posta
![]() ![]() Prosze o zamkniecie Tematu ![]() -------------------- [L] Dopiero Sie ucze. Przepraszam za bledy. Prosze o wyrozumialosc :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo rozumiem co znaczy 'bezpieczny sposob'. A jest jakis niebezpieczny sposob? Pliki da sie importowac tylko include, include_once itp. Nie ma bezpieczniejszych czy tez niebezpieczniejszych sposobow.
Jesli sie myle to niech ktos mnie poprawi. -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapis jest bezpieczny:
Należy unikać jak ognia takiego zapisu:
Żeby osoba nieupoważniona nie mogła pod $id wstawić sobie swojego kodu z innego serwera. Ten post edytował Rysh 1.03.2010, 21:33:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Prosze o jeszcze jedna odpowiedz
<?php /* Plik index.php */ $id = $_GET['id']; switch($id) { case '1': include('tresc.php'); break; case '2': include('newsy.php'); break; case '3': include('cosiko.php'); break; default: echo 'Srututu'; } ?> Chcialbym dodawac podstrony za pomoca powyzszego kodu To jest zmienia sie tylko srodek strony reszta pozostaje bez zmian Czyli zmienia sie tylko głowna zawartosc a rama strony zostaje bez zmian Mam problem bo nie wiem jak to uzyc w praktyce ? 1.Gdzie wkleic powyzszy kod 2.jak go Zdefiniowac tj co zmienic w nim 3. jak w kodzie html dopisac do znacznika <a href=""> dalsza sciezke znacznika <a> Dziekuje ![]() -------------------- [L] Dopiero Sie ucze. Przepraszam za bledy. Prosze o wyrozumialosc :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A przeglądałeś kurs PHP i przyklejone wątki o bezpieczeństwie? Śmiem twierdzić, że nie.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam jestem tu nowy
![]() Juz maszeruje do kursu ![]() Dziekuje ![]() -------------------- [L] Dopiero Sie ucze. Przepraszam za bledy. Prosze o wyrozumialosc :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 15:14 |