![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym abyście zobaczyli to samo zdjęcie pod umieszczone pod jednym i drugim linkiem. Jedno adres jest bezpośrednio do pliku, drugi zaś odnosi się do skryptu (poniżej zamieszczonego), który pomniesza zdjęcia i je wyświetla. http://superstronka.net/grafika/zdj.jpg <-bezpośrednio z serwera http://superstronka.net/obrazek.php?url=ht...j.jpg&w=434 <- przez skrypt Nie rozumiem dlaczego gdy zdjęcie "przechodzi" przez skrypt jest jaśniejsze od tego pierwotnego. Bardzo proszę o sugestie, podpowiedzi rozwiązania. Siedzę nad tym dłuższą chwilę i już mi się skończyły pomysły na zapytania w google... Oto skrypt przez który przechodzi zdjęcie:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 18 Dołączył: 4.02.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podążając za Twoimi linkami do tych zdjęć - u mnie zdjęcia są identyczne.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to być związane z tym, że funkcja imagecopyresampled oprócz samego skalowania, dodatkowo oblicza kolor pixela na podstawie innych sąsiadujących z nim. To się jakoś nazywało, ktoś to już opisywał na tym forum, niestety pamięć mnie zawodzi. Możesz spróbować użyć zamiast niej imagecopyresized, tyle że jakość może być gorsza.
-------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
próbowałem z imagecopyresized ale bez poprawy.... usunąłem nawet ten element kodu a propo pomniejszania zdjęcia... czyli wpuściłem zdjęcie do skryptu i odrazu go wypisałem... ale też bez skutku.
Miałem nawet podejrzenie że w jakiś sposób jest zamieniana kolorystyka z RGB na CMYK ale próbowałem oryginalne zdjęcie przerobić na CMYK i nie praktycznie różnił się kolorystycznie od oryginału. Te przez skrypt są zdecydowanie jaśniejsze. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy oryginalny JPG jest zapisany jako rgb czy cmyk?
oraz czy nie ma osadzonego profilu kolorow? - nie pamietam czy jpg na to pozwala ale chyba tak Ten post edytował maly_swd 1.03.2010, 09:00:45 -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
oryginalny JPG jest zapisany jako RGB... co do profilu koloru nie bardzo wiem gdzie to sprawdzić, ale jak wiesz jak to sprawdź proszę o ile to pomoże.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:25 |