![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Jestem w trakcie pisania pewnego bardziej obciążonego serwisu i stanąłem przed pewnym problemem, który nie daje mi ostatnio spać.
![]() Mianowicie, chodzi o sposób zapisywania relacji między poszczególnymi obiektami. Wiadomo, że standardem jest zapisywanie par [namespace/grupa], klucz, wartość. Jednak czasem sam namespace jest niewystarczający, mianowicie - jest obiekt i powiązany z nim inny, ale w ramach innego namespace'a. I tu jest pies pogrzebany:
I to drugie jest - oczywiście - najlepsze, ale zachodzi problem w implementacji. Załóżmy, że cały cache jest powierzony memcached (shm odpada z racji tego, że działa tylko w konkretnej instancji interpretera). I przyszło mi do głowy kilka pomysłów:
Co do tego drugiego, to w celu uniknięcia zbędnych lagów, chciałbym też przetrzymywać w RAM (a co, walczę o milisekundy, u mnie warto ![]()
Hmm, parę rzeczy mi się wyklarowało w trakcie pisania tego posta, ale co Wy na ten temat sądzicie? Szczególnie problem tego ostatniego podpunktu. Na ramfs nie zawsze jest miejsce, jeśli chodzi o memcached/itp, to już jest lepiej. PS. Nie liczę na odpowiedzi w stylu nie przejmuj się, pchaj na dysk, bo ja walczę o cenne ms. ;] Można potraktować ten problem jako wyzwanie, a nie cel sam w sobie. ;] -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 10:32 |