![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na stronie większość linków wygląda tak:
index.php?link=dane Część natomiast tak: lista.php Jest też kilka katalogów, np. forum/ Chcę wykorzystać RewriteRule, aby ładnie przepisywać adresy. Wykorzystałem następującą formułkę w pliki .htaccess:
Co do adresów z index.php?link= przepisuje świetnie, zamiast strona/index.php?link=dane mam strona/dane. Plików z rozszerzeniem .php nie rusza, to oczywiste. Jednak jest problem z katalogami. Np. po podaniu strona/forum, traktuje wywala mi pustą stronę, bo skrypt traktuje to jako index.php?link=forum. Ponieważ nie mogę przewidzieć jakie zmienne będą w ?link=zmienna, chciałem użyć czegoś takiego jak wyjątki, jednak nic nie udało mi się znaleźć. Mógłby mi ktoś pomóc? Najlepiej by było, gdyby wszystkie adresy z strona/index.php?link=dane przepisywał na strona/dane, takie jak strona/lista.php zamieniał na strona/lista, a katalogi zostawiał bez zamieniania. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- „Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Częściowo działa.
Linki strona/index.php?link=dane zamienia na strona/dane (ale jeśli się poda adres w przeglądarce strona/dane/, wtedy wyświetli całość, ale bez obrazków i css..). Wszystkie katalogi działają poprawnia, czyli strona/forum przenosi do katalogu forum. Zależy mi jeszcze na tym, aby po podaniu strona/dane/ traktował to tak samo jak strona/dane i nie było problemu z wyświetlaniem.. I jeszcze pytanie - jak powinna wyglądać regułka, która przepisze mi adresy z .php na te bez? czyli np. strona/banery.php na strona/banery (uwzględniając oczywiście to przepisywanie z index.php?link=) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj wewnątrz znacznika <head> taki kod:
Ewentualnie podawaj wszędzie ścieżki bezwzględne: /sciezka/strony/plik.css Jeżeli pliki są w głównym katalogu, wtedy tylko: /plik.css Natomiast linki w kodzie HTML musisz sam pozmieniać. Oczywiście da się to uczynić za pomocą buforowania wyjścia, ale nigdy nie ma pewności, że skrypt czegoś nie przeoczy. Ten post edytował WebCM 27.02.2010, 12:12:21 -------------------- „Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
|
|
|
![]()
|
|
Ok, to z tym sobie już poradzę.
Zostało tylko przepisywanie plików z lista.php na lista. Pozornie jest to proste, ale jeśli uwzględni się przepisywanie wszystkiego na strona/dane, wtedy już tak proste nie jest.. To nie musi być z wykorzystaniem instrukcji warunkowych, każdy taki link.php mogę przypisywać oddzielnie.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:22 |