![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
kod który dodaje zdjęcia do galeri:
oraz tabele gallery z polami : id, zdjecie, kategoryID, opis kategory z polami : kategoryID, kategoria połączone tak
problem mam z selektem w formularzu. jest możliwość żeby wartości pobierane były automatycznie do niego z tabeli "kategory" tzn zamiast wpisywać ręcznie samo by sie wypełniało. drugi problem to jeśli dodaje zdjęcie to dodać moge tylko trzy zdjęcia i to każde musi mieć inne "kategoryID" jeśli chce dodać np z kategoryID = 1 a w tabeli gallery jest już rekord z taką wartością to nie dodaje rekordu i wywala błąd że już rekord z ta wartością jest. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem 1. To tak na prawdę żaden problem:
Problem 2. Nie za bardzo rozumiem, co znaczy Cytat jeśli dodaje zdjęcie to dodać moge tylko trzy zdjęcia i to każde musi mieć inne "kategoryID" Ale jeśli chodzi o błąd, to sprawdź, czy na pole kategoryID w tabeli gallery nie masz przypadkiem nałożonego indeksu unique.
Ten post edytował mortus 26.02.2010, 08:13:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po nocnym odpoczynku odrazu człowiek inaczej myśli
odnosnie pierwszego problemu dzieki mortus podobne rozwiazanie przyszlo do glowy w nocy co do drugiego może bardziej zobrazuje w tabeli kategory z polami : kategoryID, kategoria mam 3 wpisy KategoryID pokolei 1,2,3 w tabeli gallery z polami : id, zdjecie, kategoryID, opis dodaje zdjecie, kategoryID ( odpowiednio 1, 2 lub 3) oraz opis i jeśli jest już rekord z nr 1 w kategoryID to innego zdjecia z nr 1 w kategoryID już sie nie da dodac wyskakuje ze juz rekord z taką wartością istnieje a co do pola kategoryId w gallery to jest ustawione na INDEX Ten post edytował THOR_JAN 26.02.2010, 08:56:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To spróbuj ten index usunąć i zobacz, czy zadziała.
|
|
|
![]()
|
|
nie da rady
może źle powiązałem te dwie tabele w MySQL-u ja zrobiłem tak : wszedłem w tabele gallery/struktura/widok relacji/ i tam: FOREIGN KEY (INNODB) id ON DELETE ON UPDATE zdjecie Brak zdefiniowanego indeksu! kategoryID [nazwabazy.kategory.kategoryID] ON DELETE [CASCADE] ON UPDATE [CASCADE] opis Brak zdefiniowanego indeksu! zrobiłem tak i działa: FOREIGN KEY (INNODB) id ON DELETE ON UPDATE zdjecie Brak zdefiniowanego indeksu! kategoryID [nazwabazy.kategory.kategoryID] ON DELETE [ ] ON UPDATE [ ] opis Brak zdefiniowanego indeksu! Ten post edytował THOR_JAN 26.02.2010, 09:21:23 |
|
|
![]()
|
|
Jak tworzę tabele i próbuję wstawić dane w taki sposób:
to wszystko działa jak trzeba. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:04 |