![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawa wygląda tak, piszę dzienniczek ucznia i jest tam tabela z ocenami (każda ocena oddzielny rekord), przewiduję że może osiągnąć ponad 100 000 000 rekordów.
Przy testowaniu wydajności z ok 1.5 mln ocen, przy pobieraniu oceny ucznia, albo oceny z przedmiotu w danej klasie, zapytania wykonywały się w ok 0.6 sec, często krócej, (0.1 przy 30 tyś ocen) na tabelę są założone 4 indeksy, po ich usunięciu pokazanie ocen jednego ucznia trwało ponad 60 sec :/ Usuwanie, albo edycja pojedynczych rekordów trwa jednak zdecydowanie za długo, raz 0.2 a raz nawet 2 sec. Ale z drugiej strony ta tabela może być często aktualizowana. Tak więc zastanawiam się czy nie dobrym wyjściem było by zamiast jednej dużej tabeli OCENY dla wszystkich szkół w systemie, zrobić automatycznie dla każdej szkoły oddzielną tabelę na oceny, np OCENY_SZKOLA01, OCENY_SZKOLA02 Liczba szkół nie powinna przekroczyć 200, a w jednej tabeli byłby max 1mln rekordów. Serwer to nie dedyk, jakiś współdzielony, nie znam jego parametrów. Tak wiec pytam, jak oceniacie ten pomysł, dobry, zły i czy mogą być jakieś negatywne konsekwencje, a może macie inny pomysł na poprawę wydajności, oczywiście poza budowaniem własnego data center ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomysł zły.
Lepiej partycjonować. Jakiego typu tabela? Nie mówiąc o tym, że na współdzielonym serwerze to może masz 128MB RAM, a może nie, więc masz ciągle odczyty i zapisy na dysku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serwer to maszyna współdzielona, ale stoi na nim kilka dużych serwisów, więc raczej ma więcej niź 126MB ram
![]() Typ tabel to InnoDB Wersja serwera: 5.0.84-v2+tld1-log Partycjonowanie było by dobre, nawet nie wiedziałem że jest coś takiego, ale chyba byłaby konieczna aktualizacja mysql |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serwer to maszyna współdzielona, ale stoi na nim kilka dużych serwisów, więc raczej ma więcej niź 126MB ram ![]() Chodzi o to ile jest dostępne dla Ciebie. A jeżeli wszystkie te duże serwisy stoją na jednym serwerze mysql, to nie dziw się, że Twoje rzadziej używane tabele są zrucane na dysk, kosztem częściej używanych tabel z tamtych serwisów. Ten post edytował Mchl 25.02.2010, 11:03:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 100 000 000 rekordów - zapomnij. Właściwą wydajność zapewnisz tylko poprzez partycjonowanie danych i ich rozdzielenie na kilka serwerów, pomyśl o tym, ile mkw zajmuje serwerownia np. dużego banku czy choćby jakaś baza danych linii lotniczych. Najlepiej od razu pomyśl o miejscu w jakimś data center i swoich serwerach, wyjdzie taniej.I w ogóle nie wiem, czy mysql jest odpowiedni do tak dużej liczby danych... |
|
|
![]()
|
|
Sama ilość rekordów o niczym nie mówi. Liczy się objętość. Do 500GB MySQL sobie radzi na jednym serwerze całkiem dobrze (ale nie na współdzoelonym!).
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za podpowiedzi
sam serwer to dedyk, ale do dyspozycji jest tylko połowa mocy obliczeniowej, w każdym razie do 5 mln ocen jeszcze sobie radzi, ale przy większym ruchu mogą być problemy, a o wydajności wato pomyśleć wcześniej niż gdy jest troszkę za późno, choć zanim się uzbiera te 5 mln ocen to się troszkę zejdzie, jeden uczeń to ok 200 ocen przez rok tabela oceny z 5 mln rekordów to ok 600mb, są A skoro już jesteśmy przy temacie partycjonowania, w którym jestem jak narazie zielony, to czy takie oznaczenie klucza głównego będzie prawidłowy, ew. czy nie będzie z nim problemów:
bo mysql wyrzuca mi błąd: "A PRIMARY KEY must include all columns in the table's partitioning function" w efekcie mam takie coś:
cel był taki żeby każda szkoła miała oddzielną partycję i oceny były pobierane tylko z jednej partycji |
|
|
![]()
|
|
Do duszy taki klucz główny.
Przeczytaj definicję klucza głównego i sprawdź czy to co wymyśliłeś ją spełnia. Wskazówka: Klucz ma zawierać wszystkie kolumny identyfikujące partycje, a nie wszystkie kolumny tabeli ![]() P.S. Jedna szkoła na partycję to może być lekki overkill. Ten post edytował Mchl 12.03.2010, 22:07:15 |
|
|
![]()
|
|
hehe
Też bym wolał np PRIMARY KEY (`oceny_id`), ale mam mały problem i nie wiem jak go obejść Gdy podzielę tabelę na partycję wg kolumny 'oceny_szkola' to AUTO_INCREMENT mogę dodać tylko do kolumny 'oceny_szkola', inaczej wywala błąd, ew zrobić PRIMARY KEY tak jak zrobiłem, czyli w dupny sposób. Efekt jest taki że rekordy w tabeli 'oceny_id' są puste i nie można edytować, ani usuwać ocen, bo nie mogę do niej zastosować AUTO_INCREMENT ![]() Oczywiście problem by znikł gdyby partycje były np typu RANGE i były tworzone wg 'oceny_id', ale w skrajnym przypadku przeszukiwane mogłyby być nawet wszystkie partycje, a raczej byłoby lepiej gdyby przeszukiwana była tylko jedna (tak mi się wydaje, mogę się mylić). Chyba jednak zrobię ten range... P.S. niekoniecznie overkill, 1000 uczniów w 5 lat jest w stanie uzbierać 1 mln ocen, czyli sporo |
|
|
![]()
|
|
PRIMARY KEY (`oceny_id`,`oceny_szkola`) próbowałeś?
Co to jest milion ocen... I to jeszcze w takich krótkich rzędach. PS. Zamiast Kod `oceny_year` int(11) NOT NULL DEFAULT '0', lepiej Kod `oceny_year` year NOT NULL DEFAULT '0', PPS. Chyba, że to rok szkolny... nie pomyślałem... ale nawet wtedy TINYINT raczej wystarczy. Podobnie jak w innych kolumnach, zamist INT możesz dać mniejsze typy. Jeden, dwa bajty, przemnożone przez te miliony ocen, dadzą Ci konkretne oszczędności. Ten post edytował Mchl 13.03.2010, 09:34:12 |
|
|
![]()
|
|
faktycznie, PRIMARY KEY (`oceny_id`,`oceny_szkola`) zadziałało, wielkie dzięki za pomoc
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:41 |