![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 4 Dołączył: 16.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam To jest mój pierwszy temat w nowym klasę wyższym forum wiec proszę o wyrozumiałość. przejdźmy do problemu.
od kilku dni nie mogę spać wiąże się z tym spora ilość zleceń na wykonanie prostszych i trudniejszych zleceń aktualnie 50% rozdaje za 100zł zysku:P ale do rzeczy już. Mam zamiar stworzyć własnego cms takiego firmowego można powiedzieć . Męczy mnie robienie ciągle od nowa wszystkiego:D wymagania jakie stawiam dla niego to. - jakiś system templatek musi on umożliwić prostą zmianę istniejącego layu na zupełnie inny. - budowę modułową tzn ja musze mieć możliwość włączenia wyłączenia ustawieniami modułów . (jeden klient chce to drugi tego już nie) - każdy moduł musi być całkowicie nie zależny od pozostałych (oprócz jakiegoś standardowego zestawu modulików ) - system instalacyjny skryptu - pełne zarządzanie z panelu administracyjnego każdym modułem(jak modul jest wyłączony panel ma się kurczyć) - wielojęzyczność Moja wiedza i umiejętności - biegle władam php strukturalnym - nie ogarniam php obiektowego (niestety) - znam się na linuksie zakończenie - chętnie podejmę współprace nad projektem z kims lepszym - jak ma wyglądac ta aplikacja ? - jak ma byc rozłożona cala struktura wewnętrzna? - od czego zacząc? podbijam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to już zależy od inwencji twórczej programisty.
Cytat - jakiś system templatek musi on umożliwić prostą zmianę istniejącego layu na zupełnie inny. OPT, Smarty, Falcon - wybierz coś. Cytat - budowę modułową tzn ja musze mieć możliwość włączenia wyłączenia ustawieniami modułów . (jeden klient chce to drugi tego już nie) możesz zrobić folder modules w nim dawać moduły np. modul_login.php w CMSie w acp robisz specjalną podstronę na którą będa pobierane moduły z modules i możliwość włączania/wyłączania - co tylko chcesz. Cytat - system instalacyjny skryptu mysql_query("CREATE TABLE ..."); ? Cytat - wielojęzyczność piszesz klase języków, która będzie pobierała Ci z wybranego folderu pliki języków. w pliku języku dajesz tablice w zmiennych
w klase includujesz wszystkie pliki językowe z danego folderu i w metodzie zwracasz wartość np:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 4 Dołączył: 16.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra który z systemów szablonów jest najlepszy?
mi zależy na jak najlepszej separacji php i html z wstępnego rozejrzenia będę miał dużo kodów typu
poczytałem o smartach i opt i wybór padł na opt ponieważ mnie bardziej zadowala i jest fajne:D ale mam kilka pytań jak mam zrobić języki będzie ich dużo ja bym to najchętniej zrobił na poziomie php bo jak to zacznę robić w opt to pliki tpl będą duże zagmatwane i mało przejrzyste. jeszcze nie wiem jak rozwiązać wczytywanie treści do stałej części strony myślałem aby zrobić w index.php coś w stylu include(scieżka do modulu) ścieżkę brać najlepiej z jakiejś tablicy gdzie będę miał zdefiniowane ścieżki i nazwy modułów albo w bazie to trzymać. kolejną sprawą jest modrewrite Czy jest sens to pakować? jeżeli tak to jak nie miałem z tym nigdy do czynienia szczerze mówiąc . jak bardzo to poprawia pozycjonowanie? podbijam //podbijam //wiecie ogolnie dobrze by było jak byście coś napisali ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja polecam smarty zwłaszcza w wersji 3.0 , po mimo że oznaczona jako testowa ,jest wyraźna poprawa działania
![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
Piotrekm nie podawaj linków do kursów ja znam się na php chodzi mi tylko o wytlumaczenie jak ulozyc kod jak ulozyc pliki jak to ogarnąć by nie bylo burdelu w kodzie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 12 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jeśli chcesz szybko budować witryny to weź się za Frameworka w php i naucz się programować obiektowo (bo samo słowo strukturalnie wprowadza Ci burdel do kodu ;D i wiecznie includowany plik funkcje.php). Ja osobiście polecam Ci Zend Framework. Dlaczego ? bo zawiera Mnóstwo klas, które możesz wykorzystać żeby nie tworzyć za każdym razem wszystkiego od nowa np. Zend_auth, Zend_view Zend_layout itp. Jest jeszcze kohana zgrabnie napisany framwork, który też Ci ułatwi pracę.
Ten post edytował R4D3K 26.02.2010, 08:55:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odnośnie internacjonalizacji powinieneś się zainteresować tematami
Internacjonalizacja gettext Ten post edytował mortus 26.02.2010, 09:16:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wielojęzyczność musi być? Wiele z tym zachodu, z doświadczenia wiem, że łatwiej po prostu postawić kolejną stronę w innym języku, i tak inna będzie zawartość strony angielskiej, a inna polskiej, co nie?
Co do CMSa to musi on się opierać na: - drzewie kategorii i podkategorii - to będzie centrum wszystkiego - jakiś generator menu do tego, wbudowany jako standardowy moduł - zalecam też jako standardowy moduł jakiś generator treści Do tego: - system szablonów (albo bardzo prosty i własny, albo bardzo popularny obcy) - wsparcie dla SEO - obsługa modułów (instalacja wybranych modułów oraz ich implementacja w wybranej kategorii/podkategorii) - cache - obsługa styli i szablonów Oczywiście CMS musi być tak zorganizowany, by można było na nim postawić DOWOLNĄ, powtórzę jeszcze raz: DOWOLNĄ stronę w dowolny sposób. CMS to nie może być gotowa strona z opcją edycji niektórych elementów, lecz silnik, który pozwala zaprojektować stronę wg własnego widzimisię. Oczywiście jest cały szereg aspektów zaawansowanych - potrafiłbyś zaimplementować dziedziczenie cech w drzewie? Np. dodaje podkategorię i ona dziedziczy style, szablon i moduły z kategorii nadrzędnej - co więcej, dziedziczenie ma być on/off dla wybranych elementów ![]() |
|
|
![]()
|
|
no dobra szast prast rzucam strukturalne php rozpoczynam przygodę z obiektówką
![]() 1. Czy ma on wbudoway jakiś system szablonów ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma, ale w Googlach można znaleźć sporo informacji na temat integracji popularnych systemów szablonów z Zend-em.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z wielojęzycznością strony nigdy nie miałem problemu stosując smarty ,bardzo łątwo zaimplementować taką funkcjonalność w tym środowisku
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@kingofspace - mam tylko nadzieję że nie rzucisz też umiejętności szukania na forum i czytania dokumentacji, bo to o co pytasz jest wiedzą powszechnie dostępną :-)
Systemy szablonów są przereklamowane, więc nie uzależniaj od nich wyboru narzędzi. Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Sory, ale przy Twoim doświadczeniu nawet nie masz po co zenda na dysk pobierać :|
|
|
|
![]()
|
|
Zenda sobie darowalem ale chcialbym jakoś stworzyc aplikacje webową mialem zamiar (caly czas mi po gowie chodzi panel do sprzedazy i zarządzania serwerami gier multiplayer)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 17:46 |