![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 1 Dołączył: 13.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam na stronie paginator składający się z linków oraz mini formularza typu:
Kod Strona: [pole] [przycisk] Dzięki czemu użytkownik może przeskoczyć do dowolnej strony. Gdy wciśnie przycisk jest kierowany do: Kod article.php?name=nazwa_artykulu&page=5 Chciałbym aby w pasku adresu był link: Kod artykuly/nazwa_artykulu/strona-5/ Mam do tej pory zrobione przekierowanie z linków <a></a>: Kod artykuly/nazwa_artykulu/strona-5/ do skryptu: Kod article.php?name=nazwa_artykulu&page=5 gdzie w pasku adresu wciąż widnieje: Kod artykuly/nazwa_artykulu/strona-5/ które działa doskonale, niestety nie wiem jak zrobić by "przyjazne linki" działały również dla formularzy. Kombinowałem z {QUERY_STRING} ale nawet nie wiem czy mam właśnie tego użyć, poza tym nie udało mi się uzyskać pożądanego efektu. Zapomniałem napisać, że rozwiązałem to za pomocą kodu w JS, ale czy naprawdę nie ma żadnego sposobu by zrobić to bez JS? Może jakiś inny moduł do Apache? I osobna sprawa, czy jest możliwość stworzenia odpowiedniego zestawu reguł by mod_rewrite kierował z adresów: Kod plik/wartosc_zmiennej1/wartosc_zmiennej2/wartosc_zmiennej3/wartosc_zmiennej4/wartosc_zmiennej5/ plik/wartosc_zmiennej1/wartosc_zmiennej2/wartosc_zmiennej3/wartosc_zmiennej4// plik/wartosc_zmiennej1/wartosc_zmiennej2/wartosc_zmiennej3//wartosc_zmiennej5/ plik/wartosc_zmiennej1/wartosc_zmiennej2//wartosc_zmiennej4/wartosc_zmiennej5/ plik/wartosc_zmiennej1//wartosc_zmiennej3/wartosc_zmiennej4/wartosc_zmiennej5/ plik//wartosc_zmiennej2/wartosc_zmiennej3/wartosc_zmiennej4/wartosc_zmiennej5/ plik/wartosc_zmiennej1/wartosc_zmiennej2/wartosc_zmiennej3/// odpowiednio do: Kod plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna3=wartosc_zmiennej3&zmienna4=wartosc_zmiennej4&zmienna5=wartosc_zmiennej5 plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna3=wartosc_zmiennej3&zmienna4=wartosc_zmiennej4 plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna3=wartosc_zmiennej3&zmienna5=wartosc_zmiennej5 plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna4=wartosc_zmiennej4&zmienna5=wartosc_zmiennej5 plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna3=wartosc_zmiennej3&zmienna4=wartosc_zmiennej4&zmienna5=wartosc_zmiennej5 plik.php?zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna3=wartosc_zmiennej3&zmienna4=wartosc_zmiennej4&zmienna5=wartosc_zmiennej5 plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna3=wartosc_zmiennej3 ? Jeśli tak to jak to zrobić? Ten post edytował Walian 25.02.2010, 01:15:27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat które działa doskonale, niestety nie wiem jak zrobić by "przyjazne linki" działały również dla formularzy. Cytat Zapomniałem napisać, że rozwiązałem to za pomocą kodu w JS, ale czy naprawdę nie ma żadnego sposobu by zrobić to bez JS? Może jakiś inny moduł do Apache? Nie da się. Zostaje wyłącznie JS albo sprawdzanie QUERY_STRING w RewriteCond, aby przekierować na daną podstronę na podstawie danych z formularza. Ale najlepiej byłoby to po prostu przeprojektować... Cytat I osobna sprawa, czy jest możliwość stworzenia odpowiedniego zestawu reguł by mod_rewrite kierował z adresów: Kod Nie rozumiem? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 1 Dołączył: 13.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat("erix") Ale najlepiej byłoby to po prostu przeprojektować... Na przykład jak? Cytat("erix") Cytat("Walian") I osobna sprawa, czy jest możliwość stworzenia odpowiedniego zestawu reguł by mod_rewrite kierował z adresów: Kod Nie rozumiem? Chodzi o to, że w wyszukiwarce nie zawsze użytkownik wypełni wszystkie pola - wtedy poprzez GET zostaną przesłane puste zmienne. Tak więc jeśli użyję JS i użytkownik wypełni tylko jedno pole (w tym przykładzie - drugie), to powstanie link: Kod plik//wartosc_zmiennej2//// I jak teraz napisać regułę, która przekieruje do: Kod plik.php?zmienna2=wartosc_zmiennej2 lub ew. do: Kod plik.php?zmienna1=&zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna3=&zmienna4=&zmienna5=
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Tak więc jeśli użyję JS i użytkownik wypełni tylko jedno pole (w tym przykładzie - drugie), to powstanie link: To napisz skrypt taki, który po prostu nie doda pustych wartości do linka. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Chyba nadal nie rozumiesz o co mi chodzi.
No mogę zrobić, że nie doda pustych wartości, tylko skąd wtedy mod_rewrite ma wiedzieć do jakiego linku przekierować ![]() Bo jeśli powstanie: Kod plik/wartosc/wartosc/ To ma przekierować do: Kod plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna2=wartosc_zmiennej2 a może do: Kod plik.php?zmienna3=wartosc_zmiennej3&zmienna5=wartosc_zmiennej5 a może do jeszcze innej kombinacji ![]() Wiem, że mogę to zrobić np. tak: Kod plik/Nazwa-wartosc/Opis-wartosc/ i wtedy da radę napisać odpowiednią regułkę, która będzie wiedziała "co do czego", ale to wieśniacko wygląda ;/ A postać: Kod plik//wartosc//// jest czytelna dla użytkownika - wie, że wypełnił tylko drugie pole. Skumałeś ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak - wtedy nie rób tego przez htaccess, tylko router w skrypcie.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Chodzi Ci o to co zaproponował qlash w tym wątku:
http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t58446.html ? |
|
|
![]()
|
|
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:39 |