![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! na początku powiem że szukałem na calym forum + dziadek google i nic mi nie powiedział...
Chodzi o to że mam problem z polskimi znakami - skrypt zagraniczny.. Więc przejdę do rzeczy: w bazie admina miałem problem z krzakami, rozwiązałem go - ustawiłem latin2_general_ci - Jest OK po dodaniu ĘŚĄĆŹ przez skrypt w bazie widnieją polskie znaki, natomiast gdy skrypt pobiera z bazy zaczyna wszystko krzaczyć. i pojawiają się znaczki typu Ä itd. - przekonwertowałem wszystko na możliwe sposoby gżegżółką, zmieniałem sto razy kodowanie i nic, gdzie może tkwić problem? |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
SET NAMES może pomoże?
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
; dodałem w pliku config.php niestety błąd znów występuje. Ten post edytował wladziu 24.02.2010, 12:19:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Chodzi o to że mam problem z polskimi znakami - skrypt zagraniczny.. A zobacz, czy gdzieś nie ma konwertowania treści pobieranych z bazy z użyciem f-cji z rodziny mb_...(). -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest ogólnie znany, kodowanie musi być identyczne:
- w bazie - na stronie - przy połączeniu Sugeruję pobrać "krzaki" z bazy, by rozpoznać ich kodowanie tą funkcją: http://pl.php.net/manual/pl/function.mb-detect-encoding.php To co leci do bazy także radzę sprawdzić. Jeśli do bazy leci dobrze, a z bazy krzaki, może to oznaczać, że autor skryptu gdzieś po drodze wymusza "jedyne słuszne" kodowanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 23:59 |