![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2009 Skąd: bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam taki kod: <?php
$db_host = 'r'; $db_user = 'r'; $db_pass = 'r'; $db_name = 'wydarzenia'; $link = mysql_connect($db_host, $db_user, $db_pass) or die ("Sprawdź połączenie z serwerem."); mysql_select_db($db_name) or die ("Baza danych nie istnieje"); $query = "SELECT info wydarzenia ". "FROM info wydarzenia". "WHERE rok = 2008 "; $results = mysql_query($query) or die (mysql_error()); while ($row = mysql_fetch_assoc($results)) { foreach ($row as $val) { echo $val;} echo "<br>"; } ?> przy próbie wyświetlenia pojawia się komunikat: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'rok = 2008' at line 1. Co robię źle jak to naprawić? Ten post edytował ciekawy30 23.02.2010, 18:38:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wartość pola w '...', czyli
Pamiętaj o umieszczaniu kodu w tagach Kod [php][/php] poza tym nie używaj spacji w nazwie tabeli!! Ten post edytował bemol 23.02.2010, 18:21:17 -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
kresh Darti piotrekkr Bez nich wiele bym nie zrobił. Dzięki im za to! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2009 Skąd: bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nadal nie działa. zamieściłem rok w ' 2008'' i nadal wyskakuje to samo. nadal nie wiem dlaczego nie działa. pomoźcie co mam zrobić?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisz jakie masz pola w tabeli i ich typ danych i zamień:
info wydarzenia na info_wydarzenia. poza tym niepotrzebnie podajesz nam swoje dane do MySQL :] i nie zapomnij wstawić spacji przed 'WHERE'
Ten post edytował bemol 23.02.2010, 18:39:28 -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
baza ma nazwe wydarzenia. tabela też wydarzenia. pola data typ date, rok typ year, wydarzenia ext, opis text rodzaj wydarzenia text zdjecie blob.
|
|
|
![]()
|
|
to czym jest 'info'?
wklej jakie masz teraz zapytanie -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
$query = "SELECT wydarzenia".
"FROM wydarzenia". "WHERE rok ='2008'"; i nadal wskakuje You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'rok ='2008'' at line 1 |
|
|
![]()
|
|
a tak? -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
juz jest jakiś efekt. problem wynikł teraz tylko taki ze nie mam polskich znaków? i chciałbym aby wyświetlała się jeszcze data i rodzaj wydarzenia i jeśli jest zdjęcie to też zdjęcie. chcciałbym zrobić większe odstepy między poszczegolnymi wydarzeniami?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
polskie znaki to najlepiej pod połączeniem dopisz
] i po sprawie CO do daty to dopisz tam kolumnę data i już ... wyświetlić chyba wiesz jak ... -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
Jeśli moja odpowiedź jakoś Cię nakierowała lub pomogła kliknij Pomógł |
|
|
![]()
|
|
1. sprawdź kodowanie pliku
Jeśli używasz windowsowego notatnika to jest ono w ANSI. Zatem zmień edytor, np na darmowy PSPad. 2. sprawdź kodowanie w nagłówku pliku. prawdopodobnie jest to iso-8859-2 lub utf-8 3. zapytanie Użyj tego zapytania jeśli poprzednie kroki nie pomogły i przy każdym dodawaniu rekordów też je wstaw. Trzeba ujednolicić oba kodowania i najlepiej użyć takiego jakie jest w bazie (latin2/unicode) - odpowiednie dla wyżej wymienionych. Żeby wybrać wszystkie pola użyj * zamiast nazw pól (wtedy wybierze z bazy wszystkie) lub wypisz wszystkie oddzielając przecinkiem. Większe odstępy to po prostu <br /> (<br> dla HTML 4 i niższych) ewentualnie użyj '\n' a jak nie to po prostu zmień w pliku CSS, bądź html padding. Ten post edytował bemol 23.02.2010, 19:20:57 -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
DObra żeby wszystkie informację mi wyświetlało już sobie poradziłem tylko bym chciał żeby między np. wydarzeniem a datą był odstęp np. taki jak tabulator w wordzie. jak to zrobić? i jeszcze jedno jak dodam żeby wyświetlało zdjęcie to wyskakują mi krzaczki w tym miejscu. co zrobić?
|
|
|
![]()
|
|
pokaż jak wyświetlasz to zdjęcie.
-------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
$query = "SELECT data, wydarzenia, zdjęcie ".
"FROM wydarzenia ". "WHERE rok ='2008'"; jest w polu typu blob ale może lepiej zmienić tak jak mi poradziłes zeby było w polu VARCHAR .... ? tylko potem jak to wyświetlić żeby było obok określonego wydarzenia? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdjęcie w bazie trzymasz?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
no własnie trzymam ale to nie jest dobry pomysł. więc chyba to zmienie.
|
|
|
![]()
|
|
nie używaj polskich znaków w nazwach pól.
Pokazujesz jak pobierasz z bazy danych a nie jak wyświetlasz. Jeśli wysyłasz plik na serwer to dodawaj w bazie jego ścieżkę lub nazywaj plik kolejnymi liczbami naturalnymi (i zintegruj z polem id) Załóżmy tę pierwszą wersję.
Pamiętaj, że musisz wtedy umieścić całą ścieżkę do bazy danych. -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
nie wiem jak zrobić te odstępy między data a wydarzeniem. zdjęcia nadl nie moge wyświetlić .pomoze ktos
Ten post edytował ciekawy30 23.02.2010, 21:23:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
a co oynacya cođ i cođ innego
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.07.2025 - 04:57 |