![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 2 Dołączył: 30.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak na górze zawsze mam z tym problem, mam taki układ strony i tylko komórka w miejscu tekst ma się rozszerzać natomiast menu ma pozostać nie tknięte, ma ktoś jakiś pomysł?
![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo wiadomo o co chodzi. Komórka TREŚĆ ma ograniczone wymiary (na rysunku nie ma) i ma się rozszerzać (w którą stronę). MENU ma zostać nienaruszone, TOP domyślam się też. Troszkę jaśniej jeśli można.
-------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 2 Dołączył: 30.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, ponieważ strona oparta jest o tabelke, wieć chcę żeby tylko swoje rozmiary zmieniała tylko ta jedna komórka, właściwie to zeby się dopasowywała do ilości treści na stronie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej zrób to na divach. Tabelki nie są do tego celu. Przy divach ustawisz tylko odpowiednie overflow i będzie hulać.
-------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
popieram qrzysztof, zrób na divach, ale jeśli już koniecznie chcesz mieć tabelki to podziel menu na dwie komórki, tresci ustaw
i tę komórkę, która będzie pod menu daj nie widoczną. (empty-cells: hide;) -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
kresh Darti piotrekkr Bez nich wiele bym nie zrobił. Dzięki im za to! |
|
|
![]()
|
|
Tez próbowałem ale o to chodzi ze jak tne laya w PS-ie i mi dla kazdego diva ustawia pozycjonowanie absolutne i jest lipa, według swojej rozdzielczosci zrobie dobrze ale dla kogos kto ma inna rozdzielczosc monitora bedzie sie zle strona wyświtlała.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zmień absolutne i juz.
menu i tresc daj Kod display:inline; float:left; //dla menu float:right; //dla tresci i problem z głowy -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
kresh Darti piotrekkr Bez nich wiele bym nie zrobił. Dzięki im za to! |
|
|
![]()
|
|
;/ troche dziwnie chyba tak powinno być jak już coś?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz, czy strona ma stałą szerokość i czy ma być wyśrodkowana, czy niekoniecznie? Dobrze by było gdybyś również pokazał layout.
|
|
|
![]()
|
|
Lay jest w rozdzielczości 950X1000 i chcę właśnie żeby była zawsze wyśrodkowana.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to co za problem:
Pocięty layout możesz wstawić jako background dla div-ów. Oczywiście wysokości topu, menu i treści musisz sobie dopasować do Twojego layoutu. No i osobiście umieściłbym style w pliku css. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 2 Dołączył: 4.04.2006 Skąd: Karpacz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
No to co za problem:[HTML] pobierz, plaintext
Pocięty layout możesz wstawić jako background dla div-ów. Oczywiście wysokości topu, menu i treści musisz sobie dopasować do Twojego layoutu. No i osobiście umieściłbym style w pliku css. Myslę że twój pomysł jest niezły, tylko mam problem mam kilka elementów w poziomie pociętych chce zeby 4 divy byly obok siebie stosuje atrybut float, ale jakoś nie działa możesz mi sprawdzić ![]()
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przede wszystkim nie możesz mieć pięciu div-ów z takim samym parametrem id, bowiem parametr id to nic innego jak unikalny identyfikator elementu (tagu) html. Nazwij je zatem inaczej i sprecyzuj, które elementy (po id) mają być obok siebie. A najlepiej zaznacz na layoucie linie cięcia, wrzuć obraz na jakiś serwer i zaprezentuj tutaj.
Ten post edytował mortus 24.02.2010, 17:55:38 |
|
|
![]()
|
|
Tak wiem ze id jest unikalny tutaj po prostu tak na chypcika robiłem, udało mi się zrobić ale i tak mam problem trzy bloki są obok siebie ale 4 już nie
![]()
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Prosta matematyka. Policzmy szerokość: 148px + 222px + 431px + 148px = 949px, ale do tego mamy jeszcze 4*2px z obramowania, czyli w sumie 957px. Bloki są za szerokie i dlatego ostatni spada niżej. Dlatego od razu musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy div-y będą miały obramowania, czy też nie. Dopiero wtedy będziesz mógł wszystko ustawić tak, jak trzeba. Ważną rzeczą jest również umieszczenie
po wszystkich elementach, które mają w stylu ustawiony float. Taki kod zabezpieczy Cię przed opływaniem treści pod tymi czterema divami, w przeciwnym przypadku to co będzie niżej może nachodzić na te cztery div-y. EDIT: Warto się też zastanowić, czy layoutu nie można pociąć inaczej, i czy potrzeba tylu div-ów. Ten post edytował mortus 24.02.2010, 18:36:12 |
|
|
![]()
|
|
Wszystko udało mi się zrobić tylko mam jeden problem zrobiłem jednego diva wewnątrz którego umieściłem jeszcze dwa jednego na menu drugiego na treść i ustawiłem kolor dla tego nadrzędnego czyli ten sam kolor będzie dla tych dwóch wewnętrznych tylko jest taki problem że pod FF nie działa ;/ ale w edytorze czy IE a nawet w operze wszystko jest OK nie co jest źle może ktoś wpadnie.
Ten post edytował simonX 25.02.2010, 14:35:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
nie no nie działa
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jeśli bloki mają być obok siebie, to trzeba zrobić dwie rzeczy:
Div-y muszą mieć określoną szerokość zależną od układu całej strony. Najlepiej wklej cały kod! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:05 |