![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 3 Dołączył: 8.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Siedzę już cały dzień nad tym głupkowatym skryptem, czytałem już kilkanaście artykułów o stronicowaniu, korzystałem z pagera napisanego przez nospora i dalej nic. Dlatego proszę was o pomoc. Skrypt teraz wyświetla błąd: "Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/ravsoft/domains/xxx/public_html/galeria.php on line 75" Kiedy usunę z drugiego zapytania do mysqla (tam gdzie wybiera z limitem) zmienną $start to wyświetla obrazki, ale wtedy nie będzie działało stronicowanie Oto co napisałem:
Będę bardzo wdzięczny za pomoc, gdyż już od rana nad tym siedzę. Pozdrawiam, Ravik |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Rób echo 'kod html', bo tak jest czytelniej, szybciej, poprawniej i nie musisz stawiać ukośników przed "
2. Podstawy pracy z bazą danych:
Masz po prostu niepoprawne zapytanie do bazy. Sprawdzaj zawsze, czy zapytanie wykonało się poprawnie i odbieraj ewentualne błędy to unikniesz podobnych problemów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 3 Dołączył: 8.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Które zapytanie jest niepoprawne
![]() Jest ktoś w stanie mi pomóc ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Rzeczy na jakie musisz zwrócić uwagę...
Co masz w zmiennej $start gdy brak zmiennej $_GET['start']? Co Ci sypie baza jako błąd? Po jaką chol... zwracasz wszystkie zdjęcia z kategorii skoro chodzi Ci tylko o ilość? Czy wyrzucasz z półki wszystkie książki na podłogę by je policzyć? Nie po to jest count by je olewać ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
No dobra wybrałem w ten sposób:
W drugim zapytaniu też dawało ten błąd więc też potraktowałem to coutem:
dałem jeszcze wcześniej:
I teraz wyświetla mi białą stronę, kiedy do pliku dodaję zmienną ?start=1 też nic się nie dzieje. Proszę o wyrozumiałość, ale pierwszy raz piszę takie coś i chcę się czegoś nauczyć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Count w zapytaniu... Nie potraktowanie $result_ilosc funkcją count z php
![]() $result_ilosc = mysql_query("SELECT count(id) AS ile FROM zdjecia WHERE category='$category'"); Poza tym naprawdę weź zrób to co podał Pilsener i sprawdzaj co Ci sypie baza poprzez mysql_error(). jakby nie spojrzeć to nie masz też nigdzie line_break, po którym łamiesz wiersz w tabeli wyświetlającej zdjęcia. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostałeś gotowy kod i dalej się upierasz, by nie sprawdzać wykonywanych do bazy zapytań a potem się pytasz, w którym zapytaniu masz błąd? Nie widzimy zapytań ani struktury bazy, więc skąd mamy wiedzieć, jak nie potrafisz nam nawet podać komunikatu błędu, jaki zwraca baza, bo masz gdzieś nasze rady?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:34 |