![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Wyświetla wynik w postaci: np. 22 bądź 24 ponieważ $random zawiera losowe liczby a tymi liczbami są 2 bądź 4. W jaki sposób pozbyć się tej pierwszej liczby? Chciałbym aby mi losowało daną wartość newsID z $random. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
a nie możesz losować w zapytaniu? ORDER BY RAND().
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a po co losujesz to w petli? Losuj poza petlą i losuj tylko jeden element.
ps: no i jak juz wspomniano mozna to zrobic na poziomie zapytania -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadza się można zastosować RAND(), ale czy to na pewno będzie optymalne rozwiązanie?
A czasem nie będzie tak, że gdy będę losował poza pętlą while to będzie cały czas brało mi jeden rekord? a przecież ma wybrać rekord spełniający dany warunek. Poza tym zależy mi na tym, aby uciąć tą drugą cyfrę, aby tylko pokazywała się liczba losowa z $random['newsID']; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Zgadza się można zastosować RAND(), ale czy to na pewno będzie optymalne rozwiązanie? zdecydowanie bardziej od twojego rozwiązania.Cytat Poza tym zależy mi na tym, aby uciąć tą drugą cyfrę, aby tylko pokazywała się liczba losowa z $random['newsID']; NO to przeciez ci napisalem
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:08 |