![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem, który nie dał mi spać dzisiejszej nocy, dotyczący aktualizacji bazy danych.
Chodzi o sytuację, kiedy stale aktualizuję tabelę, która ma klucz glówny. Jak to przy aktualizacji, mogą pojawiać się nowe dane, albo być poprawiane stare. Dotąd robiłem to tak: INSERT into tabela ON DUPLICATE KEY UPDATE.... Problem, polega na tym, że przy dużej liczbie danych zaczyna się zamulać... Powodem może być specyika aktualizacji, w której orientacyjnie w 99% wypadków wykonywany jest UPDATE, a INSERT bardzo rzadko. Więc w praktyce moja metoda najpierw próbuje robić INSERT, który w 99% przypadków sie nie udaje (okazuje się to po sprawdzeniu klucza głównego, w bardzo długiej liście), następnie wykonuje UPDATE, który sie udaje. Moje pytanie, czy da się jakoś sprytnie odwrócić kolejność działań - coś w stylu: UPDATE tabela (99% się udaje) ON nie_było_co_updatować INSERT (wyjątek dla 1% wyjątków) Zamiast: INSERT INTO tabela (1% się udaje) ON DUPLICATE KEY UPDATE (wyjątek dla 99%) To jakiś tam pomysł, ale każda inna sugestia przyspieszająca aktualizację w takim wypadku byłaby mile widziana ![]() -------------------- PROGRAMISTA
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Wrzuć sobie dane do tabeli tymczasowej o strukturze identycznej ze strukturą tabeli właściwej. Będziesz miał wówczas 2 tabele: 1 z aktualnymi danymi, 2 z danymi do zaimportowania. Aktualizację tabeli właściwej zrobisz bardzo szybko poprzez zapytania z wykorzystaniem EXISTS (aktualizacja) oraz NOT EXISTS (wstawienie). Coś w tym stylu:
Możliwe, że gdzieś się machnąłem w powyższym zapytaniu, ale ideę załapiesz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc
![]() Rozumiem, że rozwiązanie bazuje na tym, że EXISTS/NOEXISTS ma działać znacznie szybciej niż DUPLICATE KEY - bo tutaj w sumie wykonujemy i wstawianie do tabeli tymczasowej (szybsze bo jest pusta), i potem jeszcze raz przekłądamy z tymczasowej do zwykłej hurtowo (ale na podobnej zasadzie)... też sprawdzajac powtórzenia... Na razie udało mi się wyspać i uzyskać dobrą szybkość przez odśmiecenie projektu z kupy nąszalandzkich rozwiązań (złe przyzwyczajenia z małych CMSów), typu 5 razy za duże varchary, robienie pojedynczych query w każdej pętli ![]() ![]() Ale jeszcze raz dzięki bo Twój post spowodował, że poczytałem o tabelach tymczasowych i memory z którymi nie miałem dotąd do czynienia, a dobrze o nich wiedzieć ![]() -------------------- PROGRAMISTA
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie mozesz robic tak:
1. updatujesz 2. sprawdzasz mysql_affected_rows jesli jest 0 - to znaczy ze nic sie nie zupdatowalo i trzeba wykonac INSERTA inne rozwiazanie to pobrac sobie do tablicy ID (to co masz kluczem glownym) i sprawdzac if($tablica[$klucz]) to znaczy ze trzeba update, else INSERT -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie mozesz robic tak: 1. updatujesz 2. sprawdzasz mysql_affected_rows jesli jest 0 - to znaczy ze nic sie nie zupdatowalo i trzeba wykonac INSERTA Jak jednym zapytaniem wstawiamy jeden wiersz to może być. Gorzej jak wstawianych jest 500, z czego 250 na insert, 250 na update. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Zawsze można spróbować napisać do tego procedurę.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak jednym zapytaniem wstawiamy jeden wiersz to może być. Gorzej jak wstawianych jest 500, z czego 250 na insert, 250 na update. Kolega napisal: "Powodem może być specyika aktualizacji, w której orientacyjnie w 99% wypadków wykonywany jest UPDATE, a INSERT bardzo rzadko.", Wiec przyjmujemy ze sa robione same UPDATY a INSERT to przypadek:) Jest jeszcze: REPLACE INTO ... ale nie wiem jak z jego szybkoscia Ten post edytował maly_swd 23.02.2010, 15:33:40 -------------------- śmieszne obrazki
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolega napisal: "Powodem może być specyika aktualizacji, w której orientacyjnie w 99% wypadków wykonywany jest UPDATE, a INSERT bardzo rzadko.", Wiec przyjmujemy ze sa robione same UPDATY a INSERT to przypadek:) Tak napisał, ale nie wiemy, czy w jednym zapytaniu robi to dla wielu wierszy czy dla jednego. Zapewne dla jednego, ale pewności nie mamy. Cytat Jest jeszcze: REPLACE INTO ... ale nie wiem jak z jego szybkoscia Jeszcze gorzej: REPLACE = DELETE + INSERT dla wszystkich wierszy. Jeżeli tabela jest InnoDB, a wykonywanych jest wiele zapytań INSERT/UPDATE jedno po drugim (np w pętli) to pomóc może wpakowanie całości do jednej transakcji i zatwierdzenie wszystkiego jednym COMMITEM. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Tak napisał, ale nie wiemy, czy w jednym zapytaniu robi to dla wielu wierszy czy dla jednego. Zapewne dla jednego, ale pewności nie mamy. W sumie masz racje;) Cytat Jeszcze gorzej: REPLACE = DELETE + INSERT dla wszystkich wierszy. Kurcze, czlowiek uczy sie cale zycie:) - a mozesz mi podac linko do wyjasnienia tego:) Czyli insert z on duplicate jest szybszy od replaca? -------------------- śmieszne obrazki
|
|
![]()
|
|
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/replace.html
Teoretycznie tak, bo przynajmniej część wierszy zostanie zaktualizowana prze UPDATE. |
|
|
![]()
|
|
Widzę, że tutaj dyskusja rozgorzała
![]() Cytat 1. updatujesz 2. sprawdzasz mysql_affected_rows jesli jest 0 - to znaczy ze nic sie nie zupdatowalo i trzeba wykonac INSERTA nie wygląda mi to na dobre rozwiązanie nie dlatego, że nie wstawiam po jednym, ale z innego powodu: mysql_affected_rows zwraca liczbę wierszy rzeczywiście zmienionych - ja pobieram dane cyklicznie z XML. W prawdzie system z którego pobieram jest mądry i w jednym XML udostępnia mi tylko dane dotyczące tych meczów, w których coś się zmieniło, to niestety jeden XML zapisany jest w kilku tabelach, więc to że zmieniło się w XML nie znaczy, ze jest co updatować we wszystkich tabelach, na których zapytania i tak wykonam.... Może być więc tak, ze ktoś koryguje tylko literówkę w nazwisku strzelca bramki, a ja i tak muszę updatować całą strukturę... Wtedy podany sposób działa tak ![]() 1. update tabela z meczami dane się nie zmieniły, więc mysql_affected_rows==0 w takim razie: 2. instert into tabela z meczami i mamy error duplicate key ![]() -------------------- PROGRAMISTA
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:31 |