![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy da sie napisac skrypt ktory sprawialby ze fraza "nas" wpisana w pole "input type=text" powodowalaby wyswietlenie sie w polu select opcji zaczynajacych sie na ta fraze czyli "nas" czyli np. nastepny , nastukany , nasypany |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam to zrobione tak, że jest sobie:
SELECT INPUT IFRAME (display: none;) Na początku lista SELECT jest pusta, ale jak wpiszesz coś do pierwszego INPUT to co literkę (onkeyup) wysyłane jest zapytanie do bazy, a ta zwraca wyniki, a na stronie wynikowej (ta niewidoczna - otwiera się w IFRAME) jest skrypt, który dodaje wszystkie elementy (w JS) z wygenerowanej przez php tablicy do listy SELECT ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...no nigdzie nie moge znalezc, a przyznam sie ze w js jestem tak cienki jak kursy ktore znalazlem :/ wiec jak ktos wie chociaz za pomoca jakiej funkji rozwinac select i przejsc do konkretnet opcji to bylbym very dzwieczny
(jakby ktos nie do konca zrozumial o co mi chodzi dodam ze chodzi mi o taki efekt jak w zakladce index plikow pomocy) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokombinuj z <select ... multiple size=wielkosc_selecta>, a do zaznaczania odpowiednich pól użyj document.nazwa_formularza.nazwa_selecta[nr_pola].selected = true;
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli to ma działać na takiej zasadzie...
|
|
|
![]()
|
|
staaaary jestes WIELKI :!: :!: :!: - dokladnie o to mi chodzilo, wielkie dzieki zaraz bede patrzyl jak Ty to zrobiles..., jeszcze raz dziekuje za pomoc
|
|
|
![]()
|
|
8O ...a ja sie ludzilem ze moze uda mi sie samemu napisac
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe genialny ten skrypcik..., a daloby sie jeszcze zrobic ze po kliknieciu na selecta, wartosc wstawia sie do inputa?
-------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
wedlug mojej raczej skromnej js-wiedzy byloby to tak:
onChange="document.input_id.value = document.select_id.value ;" onChange oczywiscie wstawiasz w selekcie |
|
|
![]()
|
|
nie document.nazwapola.value tylko document.forms.nazwaformularza.nazwapola.value
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no jakos mi nie wychodzi...
|
|
![]()
|
|
To tylko powiedz mi w jakim INPUT ma się to wyświetlać
![]() |
|
|
![]()
|
|
w tym w ktorym mozemy pisac...
|
|
![]()
|
|
Podmień kod funkcji selectOption() na ten:
Kod function selectOption( value )
{ for ( var i = 0; i < optionsList.options.length; i++ ) { if ( optionsList.options[ i ].value == value ) { lastSelected = i; document.getElementById( 'phrase' ).value = value; break; } } } |
|
|
![]()
|
|
dzieki wielkie
![]() -------------------- PHP Developer
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 17:26 |