![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Panowie, mam nastepujacy problem: probuje wymyslec, znalezc sposob jak sprawdzic, czy okreslona data znajduje sie w podanym przedziale czasowym. Mianowicie w tabeli mam m.in. takie dwie kolumny: data_od oraz data_do w ktorych przechowywane sa daty rozpoczecia i zakonczenia wydarzenia. Chcialbym wyswietlic te wydarzenia, ktore odbywaja sie dzis, jutro, pojutrze. Czytam ciagle o funkcji date(), jednak potrzebuje jakiegos ukierunkowania moich poszukiwan ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 12 Dołączył: 1.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem do końca o co ci chodzi. Jeżeli chcesz zrobić wszystko w mysql to spróbuj http://tom000.info/blog/mysql__funkcje_prz...zania_daty.html . A jeżeli w php to chyba trzeba się nagimnastykować trochę, ale jest do zrobienia. Jeżeli chcesz funkcją date() to myślę że z mysql pobrać datę, funkcją substr wybrać dzień i porównać z dniem o jeden większym od dzisiejszego. Ale chyba da się to prościej zrobić, ale nie wiem do końca jak. A jak wyświetlić które są dziś
![]() Ten post edytował lessi 21.02.2010, 13:09:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 18 Dołączył: 11.12.2005 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak więc wykombinowałem to w ten sposób:
i nawet działa ![]() Teraz kombinuje jak wyświetlić imprezy na jutro i pojutrze. Domniewam, że to trzeba zrobić taki myk: Tylko jak to zrobic ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
a czemu nie zastosujesz CURDATE?
a do następnych dni INTERVAL? http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...-functions.html -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tylko jest mały zonk - jeżeli w 'data_od' i 'data_do' jest ta sama data to wtedy powyższe zapytanie nie pobiera takich rekordow. Znajdzie sie jakis patent na to, zeby pobierało ? Ten post edytował piotrek1984 22.02.2010, 14:59:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 21:58 |