![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 284 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Skąd: Globalna wioska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykorzystujecie narzędzie Firebug? Ja odkryłem jego czar w momencie kiedy mogłem dokonać z pozycji przeglądarki zmiany w plikach. Czy do czegoś innego go wykorzystujecie bez dodatków
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
TAK! firebug rządzi jeśli chodzi o validacje skryptów JS. ogólne operowanie po drzewie DOM jest bajką, narzędzie które bardzo przyśpiesza pracę.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 284 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Skąd: Globalna wioska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie :-) No ja się teraz nim bawię. Ale brakuje zapisywania plików jak np z edytuje się dany plik
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 34 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ogolnie firebug jest dobry... ale czasem nie dziala tak jak trzeba.. przy kazdym update-jcie boje ze znowu cos przestanie dziala, dlatego ze kiedys bardziej byl wrazliwy na bledy JS... ostatnio zauwazylem ze tworzy drzewo xml-a jak wykorzystuje ajaxa.. kiedys w tych powrotach bylo kongo .. teraz jest ladnie
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli chodzi o zapisywanie zmodyfikowanych źródeł czy stron internetowych to taka możliwość jest w operze (jednak konsola błędów mniej przyjazna - przynajmniej dla mnie - i ogólnie jakoś tymi "zabawkami" pod operą mało się bawiłem więc może dlatego takie moje odczucie
![]() jeśli chcesz analizować także zasadę działania aplikacji na cudzych stronach to przydaje się też Live HTTP Headers - choć ostatnio tą "zabawkę" wykorzystuję w innym celu.... -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Godny polecenia jest też dodatek Web Developer.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykorzystujemy wykorzystujemy.
Aktualnie piszę projekt w oparciu o ExtJS i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie pracy bez firebuga. To samo tyczy się przygotowywania kodu HTML i CSS gdzie na żywo można edytować kod CSS widząc od razu jak poprawki wpłyną na wygląd elementów, naprawdę coś świetnego. |
|
|
![]()
|
|
Też zaczyna to doceniać. A jeśli chodzi o framework ExtJS to ma coś wspólnego z jQuery?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
tak są to frameworki JS. w Firebugu fajny jest też wskaźnik, możemy zbadać dokładnie element na który wskażemy i np. zobaczyć jakie ma nadane style, po jakich class'ach dziedziczy. no cud, miód, malina
![]() ps. firebug słabo działa z tab kitem i nie mogę sobie organizować fajnie zakładek. być może zna ktoś rozwiązanie/inny dodatek organizujący pracę zakładek który by działał z fire bugiem? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
wskaźnik Ooo tak ![]() Trochę tylko nie łapię jak można wykorzystać opcję "Układ" a DOM to już nie wiem czemu to służy mimo że przeczytałem suchą teorię :/ -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:51 |