![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
W programowaniu php ledwo raczkuje ale sprawia mi ono przyjemność.Pisząc skrypt napotkałem niestety przeszkodę nie do przeskoczenia.Otóż chodzi mi o to aby z formularza wyciągnąć litery a następnie przesunąć je tak aby dały one inne litery.Wszystkim literom alfabetu przypisałem już wartości liczbowe ale teraz nie wiem jak z danych pobranych z formularza wyciągnąć i przesunąć litery. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<form method="post" action="">
<p><input type="text" name="imie"> Tutaj wpisz swoje imię</p> <p><input type="text" name="zdanie"> A tutaj twoje zdanie</p> <p><input type="submit" value="wyslij"></p> </form> <?php $a = 1; $b = 2; $c = 3; $e = 4; $f = 5; $g = 6; $h = 7; $i = 8; $j = 9; $k = 10; $l = 11; $m = 12; $n = 13; $o = 14; $p = 15; $r = 16; $s = 17; $t = 18; $u = 19; $v = 10; $w = 21; $x = 22; $y = 23; $z = 24; $imie = $_POST['imie']; $zdanie = $_POST['zdanie']; ?> Chodzi mi o to aby ze $zdanie wyciągnąć litery i każdą z nich przesunąć o inną wartość tak aby otrzymać określoną literę. Ten post edytował .::Shaman::. 19.02.2010, 20:44:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
No to tymi funkcjami, co napisałem.
A reszta, to podstawowe rozdziały z kursów. Podpowiedź: traktuj stringa, jak tablicę. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Ok...4 dni ślęczenia przed komputerem utwierdziły mnie w przekonaniu że jednak jestem idiotą.Mam kilka wątpliwości:
1. Funkcja chr powinna zwrócić mi wartości liter jako liczby z kodu ASCII a zwraca mi to samo co wpisałem.Zastosowałem funkcję sprintf gdyż w manualu pisze że jest ona bardziej użyteczna.Jako parametry podałem zmienną do przekodowania i zakres znaków od 32-127 gdyż chciałem ująć też spację. 2. String chciałem połączyć w jeden ciąg znaków za pomocą funkcji explode.Niestety kiedy chcę zobaczyć efekt otrzymuję Array. 3. Funkcja ord wywala mi pierwszy znak ciągu...jak wydusić z niej resztę cholernych liter? Treść skryptu: <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> </head> <body> <form method="post" action=""> <p><input type="text" name="imie"> Tutaj wpisz swoje imie</p> <p><input type="text" name="zdanie"> A tutaj twoje zdanie</p> <p><input type="submit" value="wyslij"></p> <?php $imie = $_POST['imie']; $zdanie = $_POST['zdanie']; $efekt_zdanie = sprintf($zdanie,32-127); $efekt_imie = sprintf($imie,32-127); $tablica_imie = explode(",", $efekt_imie); echo ($tablica_imie); ?> </form> </body> </html> Proszę o cierpliwość i łopatologiczne objaśnienie mi tego co robię źle (choć za dużo nie zrobiłem...) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 12:25 |