|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Nie ukrywam, że posługuję się sesjami zaledwie od paru godzin a całym php chyba drugi dzień. Moim celem jest rejestracja w dwóch krokach. W pierwszym pobieramy login oraz hasło, i wysyłamy je do sesji a drugi krok ma odczytać dane z kroku pierwszego, pobrać parę innych zmiennych i utworzyć wpis w bazie danych test w tabeli user. Konfiguracja połączenia bazy danych jak łatwo się domyślić jest zawarta w conn.php. Dodatkowo skrypt sprawdza czy użytkownik jest zalogowany, jeśli tak, to nie wyświetlają mu się okna do tworzenia konta.
Problemy są dwa. Pierwszym jest to, że po wprowadzeniu "pierwszych" danych (loginu i hasła), strona pozostaje pusta, i muszę ją odświeżyć, aby przejść do drugiego kroku. Drugim problemem jest to, że po wszystkim, skrypt nie tworzy żadnych wpisów w bazie danych, wyświetla się jedynie napis "Wystąpił błąd". Mniemam, że błąd znajduje się w linijkach 48-49. Proszę o naprawienie skryptu, ewentualnie nakierowanie mnie na dobrą drogę poprzez wskazanie mi funkcji jaką muszę użyć. Ten post edytował greenghost 19.02.2010, 00:47:44 |
|
|
|
![]() |
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%)
|
Spróbuj tego... mogą być drobne błędy (zabezpieczyć sam sobie musisz).
Jeśli chcesz coś dorobić wzoruj się na tym kodzie. I tak przy okazji, nigdy nie pobieraj hasła do skryptu! Lepiej zrobić to od razu w mysql... patrz linijka 15 w tym co napisałem. Edit: Cytat mysql_query($zapytanie2) or die("Wyst?pił bł?d" ); echo('Konto '.$konto.' o loginie '.login.' zostalo pomy?lnie kurwa utworzone!'); session_unset(); session_destroy(); Po co session_unset oraz session_destroy? Kolejne, w echo masz '. login .' nie powinno być $login? (o pięknym wyrazie na k nie wspominam...). Co do wysyłania zapytania dopisuj sobie zawsze: Kod mysql_query($zapytanie) or die ("Błąd: ". mysql_error()); Łatwiej Ci będzie zlokalizować błąd. Ten post edytował Rysh 19.02.2010, 01:42:23 -------------------- |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 11 Dołączył: 8.11.2008 Skąd: Sieradz Ostrzeżenie: (10%)
|
tylko uważaj na MySQL Injection
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%)
|
SQL Infection to podstawa, dlatego zaznaczyłem to w moim poście
-------------------- |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:28 |