![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce stworzyć stronkę internetową na której bedzie mi zależało na możliwości dodawania na każdej z podstron komentarzy. Podstron (w planach) ma być sporo więc zastanawiam się czy lepiej do tego wykorzystać php+mysql czy moze stworzyć jakiś skrypt javascript?? co sadzicie co będzie działało szybciej i zabierało mniej miejsca serwera... i co latwiej w pozniejszym czasie bedzie się administrowalo
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
za bardzo nie wiem jak ty masz zamiar zastąpic php i mysql przy pomocy javascript. Co masz na mysli? Przeciez w javascript nie bedziesz w stanie zapamietac komentarzy.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś cos takiego robiłem i coś mi świta ze dodawały się do treści strony ale głowy nmie dam sobie uciąć... no oki więc lepiej zapisywać w bazie... ale jak rozwiązać problem (ewentualnej) dużej ilości komentarzy na powiedzmy 50 podstronach
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy wyświetlaniu komentarzy nie pobierasz wszystkich komentarzy z bazy danych, tylko te na konkretnej podstronie. Dzielisz po prostu komentarze na podstrony np po 10,i twoje zapytanie pobiera tylko 10 rekordów. W MySQL Masz LIMIT za jego pomocą możesz określić ile i które rekordy chcesz pobrać.
-------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
Zgadza się ale jeśli bym zapisywał wszystko w jednej tabeli to zapytania trzeba podać jakiś warunek powiedzmy byłaby to kolumna z id podstrony ale nadal zapytanie musi przelecieć cała tabelę... bo może się okazać ze limit będzie 10 a komentów na określonej podstronie będzie 6... więc lepiej wtedy zrobić kilka tabel czy kilka baz danych aby skrócić czas wykonywania zapytania do bazy? (wszystko przy założeniu ze w bazie tych komentarzy będzie bardzo dużo)
Ten post edytował krzakvi 18.02.2010, 22:45:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz masz tabele komentarze
id|autor_id|tresc masz 1000 000 rekordów w bazie. Robisz zapytanie
pobiera Ci pierwsze 10 komentarzy, a zapytanie
pobiera Ci 10 komentarzy licząc od dziesiątego. ustalasz sobie np limit na stronie 10 i chcesz pobrać komentarze z 3 strony czyli masz zapytanie
dlaczego tak? dlatego, że: LIMIT 0,10 - to jest pierwsza strona LIMIT 10,10 - to jest druga strona LIMIT 20,10 - to jest trzecia strona -------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 27 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dużo? Sto? Tysiąc? A może milion? Wątpię.
Jak chcesz możesz osobną tabelę dla każdej podstrony, ale w jednej też może być. Różnicy w wydajności i tak nie zauważysz. -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Troszke źle mnie chyba zrozumiałeś... wyświetlanie na podstronach komentarzy to swoją stroną... ale chodziło mi o podstrony serwisu... każda ma mieć zupełnie inne komentarze... niezależne... bo będą się różniły treścią przynajmniej częściowo... i może być tak ze najpierw doda ktoś komenta na jednajk podstonie poźniej na kolejnych i one będą zupęłnie pomieszane jeśli chodzi o kolejność...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 27 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robisz tabelę:
id|idpodstrony|tytul|tresc i problem z głowy. -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli twierdzisz że nie będzie różnicy w wydajnośco to oki
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 17:35 |