![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mysle nad koncepcja modelu bazy danych. Mam 2 tabele 'artykuly' i ' sondy', chcialbym teraz aby umozliwic glosowanie na sondy i artykuly. Czy musze zrobic dwie osobne tabele 'glosowanie' dla kazdej z tych tabel czy moge np stworzyc jedna tabele 'glosowanie' i dodac klucze obce 'id_artykul' i 'id_sonda' i mozliwosc dodawania wartosci NULL do oby dwu. W ten sposob mam jedna tabele z glosami i jesli w 'id_artykul' bedzie NULL bede wiedzial ze glosy naleza do sond. Czy ten sposob jest wydajny ? A i jeszcze jedno w DBDesigner nie moge edytowac wartosci dla kluczy obcych, np nie moge ustawic NULL dla 'id_artykul' . Macie na to jakis sposob ? Pozdrawiam Ten post edytował quality 18.02.2010, 19:27:11 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To id_sonda i id_artykul zostaw i wypełniaj żebyś wiedział na który artykuł i którą sondę jeżeli będzie więcej niż jedna oddano głos a po prostu daj sobie flagę np
typ enum('0','1'); lub tinyint(1) gdzie 0 - sonda 1 - artykuł. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem ze chodzi Ci o zostawienie jednego id i w zaleznosci od typ bedzie to id artykulu albo sondy ?
Jesli tak to ten sposob zupelnie odpada poniewaz tutaj nie moglby polaczyc relacja tych tabel na czym bardzo mi zalezy. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.08.2025 - 04:37 |