![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 11 Dołączył: 8.11.2008 Skąd: Sieradz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakaś mozliwość wywołania funkcji php przez javascript na przykład po najechaniu na coś myszką (onMouseOver) wywołana jest na przykład funkcja która niszczy sesje (session_destroy)
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
AJAX
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przeglądarka -> PHP -> serwer -> przeładowanie strony-> przeglądarka
przeglądarka -> JavaScript -> przeglądarka przeglądarka -> AJAX -> PHP -> serwer -> przeglądarka (to taki uproszczony skrót myślowy ![]() więc zainteresuj się AJAX'em ![]() można się gimnastykować i przez javascript wywoływać popupa w którym wykona się skrypt i powykonuje jakieś funkcje, ale to chyba rzeźbienie w kupie. Ten post edytował exood 17.02.2010, 23:24:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 11 Dołączył: 8.11.2008 Skąd: Sieradz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a mogli byście polecić jakiś pożądny kurs AJAX bo ja znalazłem ale jakoś ogólnikowo jest opisane to wszystko i za wiele się z tego nauczyć nie idzie
P.S wiem że google-> kurs AJAX |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może coś tu będzie ciekawego: Temat: Przydatne artykuy
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 32 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam prototype lub inny framework
Tam AJAX wygląda tak: java script: Kod function moj_pierwszy_ajax() { var url = 'skrypt.php'; query = new Ajax.Request(url, {method: 'get', onSuccess: function(transport) { alert('skrypt.php zwrócił '+tranport.responseText); }}); } Prawda że łatwe? ![]() Ten post edytował altruista2 17.02.2010, 23:42:45 -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]()
|
|
jak dobrze rozumiem to robie to tak:
index.html
plik skrypt.php
tylko mi tu nie wtykać że chce jakieś gotowce ja sie chce tego nauczyć metoda prób i błędów ;] Ten post edytował maxil 18.02.2010, 00:16:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 32 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat tylko mi tu nie wtykać że chce jakieś gotowce ja sie chce tego nauczyć metoda prób i błędów ;] zacznij od czytania ze zrozumieniem... Cytat Polecam prototype lub inny framework
Tam AJAX wygląda tak: Ten post edytował altruista2 18.02.2010, 00:28:34 -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]()
|
|
dobra dzięki za pomoc raczej nic w ajax nie wystrugam muszę się troche pouczyć tego języka
|
|
|
![]()
|
|
Nie no wszystko zrobiłeś ok, tylko ściągnij sobie prototype:
http://prototypejs.org/assets/2009/8/31/prototype.js Wrzuć do katalogu strony i w <head></head> wrzuć to: I zamiast
Daj: I będzie Ci wszystko działać ![]() Ten post edytował altruista2 18.02.2010, 01:02:14 -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]()
|
|
@altruista2
normalnie Cie kocham już wiem jak to wszystko działa i co i jak. serdeczne dzięki a tak jeszcze z ciekawości czy jest możliwość wywołania skryptu przed zamknięciem strony?? próbowałem z onunset w body ale to nie zdaje egzaminu ponieważ wykonuje się podczas przeładowania strony. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
onunload chyba.
![]() Zależy od ustawień przeglądarki. Niektóre po prostu to blokują z tej racji, że wywoływały one głównie pop-undery. Jeśli chcesz mierzyć czas przebywania delikwenta na stronie - są inne sposoby, bazujące na tzw. timeoucie. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
możliwe ;]
chodzi mi o takie cos, że jak user sie zaloguje to w bazie online jest ustawiony na 1 przy wylogowaniu jest na 0 a jak zamknie stronke nie wylogowywując się to nadal tam jest 1 dlatego chciałem wywołać skrypt php który zmieniał wartość na 0 Ten post edytował maxil 18.02.2010, 22:39:25 |
|
|
![]()
|
|
Takie rzeczy realizuje się w większości przypadków właśnie timeoutem - jeśli ostatnia akcja została wykonana dawniej niż np. 5 minut temu -> użytkownik nieaktywny.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
czyli jak?
wsadzić do sesji czas unixowy? podał byś jakiś przykład jak to zrobić bo nie mam zielonego pojęcia Ten post edytował maxil 18.02.2010, 23:29:23 |
|
|
![]()
|
|
Owszem.
![]() I przy każdej akcji go aktualizować. Polecam do tego tabelę memory. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:21 |