![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Szukam rozproszonego systemu plików z replikacją, który by robił coś takiego jak opisze poniżej. Mamy 3 serwery - na każdym jest cherokee. Serwer 1 robi load balancing pomiędzy te trzy serwery. Na każdym serwerze działa aplikacja, która zapisuje pliki do powiedzmy /data/uploads. Chodzi mi o taki system plików, który po zapisie jakiegoś pliku na jednym z węzłów od razu zapisywał ten plik na innych węzłach. Jednak ten system powinien działać niezależnie od aplikacji tzn. nie chcę wprowadzać w niej zmian jeśli nie będę musiał - czyli na razie mogilefs odpada. Zna ktoś rozwiązanie, które by się sprawdziło? Jak zwykle dzięki za wyczerpującą pomoc - problem rozwiązany (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale mógłbyś napisać jak, też mnie ciekawi rozwiązanie. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy pomocy glusterfs http://www.gluster.org/
Komputery A, B, C są jednocześnie serwerem jak i klientem. volume posix type storage/posix option directory /data/server end-volume volume locks type features/locks subvolumes posix end-volume volume brick type performance/io-threads option thread-count 8 subvolumes locks end-volume volume server type protocol/server option transport-type tcp option auth.addr.brick.allow 192.168.101.* subvolumes brick end-volume Teraz na każdym kompie jest montowany gluserfs w /data/client volume remote1 type protocol/client option transport-type tcp option remote-host A option remote-subvolume brick end-volume volume remote2 type protocol/client option transport-type tcp option remote-host B option remote-subvolume brick end-volume volume remote3 type protocol/client option transport-type tcp option remote-host C option remote-subvolume brick end-volume volume replicate type cluster/replicate subvolumes remote1 remote2 remote3 end-volume volume writebehind type performance/write-behind option window-size 1MB subvolumes replicate end-volume volume cache type performance/io-cache option cache-size 512MB subvolumes writebehind end-volume Cały projekt symfony trzeba wrzucić gdzieś do /data/client - bez tego są ciekawe efekty. Trzeba też wrzucić tam katalog, gdzie są trzymane informacje o sesjach php (chyba to miałem w /var/lib/php/session). No i trzeba jeszcze odblokować port na firewallu - chyba 6996 jeśli dobrze pamiętam. To w zasadzie tyle jeśli chodzi o replikacje na poziomie systemu plików. Rozwiązanie w testach w stylu "time dd if of" wydaje się wolne, ale można puścić równolegle kilka procesów i każdy będzie działał - jest jakieś kolejkowanie i coś pilnuje, żeby żaden proces nie monopolizował dostępu do zasobu. Przy sprawdzeniu za pomocą iozone, taka replikacja jest nieznacznie wolniejsza niż dostęp do lokalnego zasobu (w niektórych testach była nieznacznie szybsza). Gluster jest o tyle fajny, że nie jest potrzebna integracja z aplikacją tak jak w przypadku mogilefs. Z mogilefs miałbym taki problem, że o ile zrobienie uploadu plików nie przedstawiałoby problemu, to współdzielenie indeksu dla lucene pomiędzy serwerami wymagałoby przerabiania na poziomie biblioteki zend/lucene, co prawdopodobnie nie byłoby ani przyjemne ani łatwe ani dobre rozwiązanie. Więcej o konfiguracji glustra można znaleźć w http://howtoforge.com/high-availability-st...storage-servers Jest też trochę artykułów o tuningu, ale na razie ocierają się one za bardzo o czarną magię - przynajmniej ja nie widziałem różnicy w zwykłych testach. Powodzenia w konfiguracji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:23 |