![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
po raz kolejny proszę o pomoc. Sama nie mogę dojść do tego jak to zrobić. Mam tabelę Klient i tabelę Samochod. Klient może mieć parę samochodów. Chcę zrobić usuwanie Klienta, jednak żeby było to możliwe tylko w momencie jeśli samochodu nie ma w warsztacie. Samochód ma parę stanów (przyjęty, naprawa, naprawiony, wydany). Ogólnie wiem jak to napisać, nie wiem tylko jak przeszukać rekordy pod kątem danego warunku. mam coś takiego:
Wyciągam wszystkie samochody danego Klienta i teraz nie wiem jak sprawdzić wszystkie wyniki żeby móc usunąć klienta lub nie, mniej więcej coś takiego osiągnąć:
Bardzo proszę o pomoc, jak przeszukać wszystkie wyniki żeby sprawdzić czy wszystkie auta zostały wydane. |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ustaw klucze obce. bo jak usuniesz klienta to zostaną jakieś wolne samochody nie wiadomo kogo.
Ten post edytował piotrooo89 17.02.2010, 11:19:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 17 Dołączył: 2.04.2008 Skąd: z Zabrza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej,
rozumiem, że w tabeli Samochody masz zapisane ID klienta, do którego samochód jest przypisany. Chcesz usunąć klienta o jakimś ID (dajmy na to 555 ![]()
jeżeli wynik zwróci 0 rekordów - usuwasz klienta w przeciwnym wypadku masz w wyniku samochody które nie spełniają warunku. mam nadzieję, że o to chodzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie są klucze obce, także nie ma możliwości że coś zostanie usunięte ot tak.
Nie przypuszczałam że rozwiązanie jest takie proste, wystarczyło tylko dodać and w selecie ![]() dzięki wielkie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:55 |