![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 284 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Skąd: Globalna wioska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Parę lat temu kiedy jeszcze mama chodziła na wywiadówki tworzono strukturę strony za pomocą <table>. Od tamtego momentu minęło duuuużo czasu i się wiele pozmieniało.
Pytanie jest moje takie jak mam zapisać poniższy kod za pomocą bloków div? Mógł by mi ktoś to prze konwertować żeby zrozumiał filozofię div i nie tylko (...) Kod <div align="center">
<table border="1" width="800" cellspacing="0" cellpadding="0" height="100" id="table1"> <tr> <td> </td> </tr> </table> </div> <div align="center"> <table border="1" width="800" cellspacing="0" cellpadding="0" height="100%" id="table2"> <tr> <td width="150"> </td> <td> </td> <td width="150"> </td> </tr> </table> </div> <div align="center"> <table border="1" width="800" cellspacing="0" cellpadding="0" height="150" id="table3"> <tr> <td> </td> <td> </td> </tr> </table> </div> -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 4 Dołączył: 26.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadziergałem to w chwilkę, można pewnie lepiej napisać ale to też dział
![]() Divy są bardzo wygodne to obsłudze tu akurat style css dałem bezpośrednio w nich ale można to wydzielić w osobnych plikach wtedy wygląda to tak: Ogólnie wygląda to czytelnie i jest łatwe do modyfikacji bo zmieniasz tylko style. Divy mogą pływać po całym obszarze strony wystarczy dodać 2 linijki i zawartość diva zmienia położenie, przy strukturze <table jest to o wiele więcej zabawy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 284 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Skąd: Globalna wioska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja widziałem to trochę inaczej, że tagi nie były zagnieżdżone i chyba chodziło tu o pozycjonowanie bo tak to ja wiem że można
Ten post edytował Tom:-) 16.02.2010, 23:35:26 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 4 Dołączył: 26.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Każdy tag nie musi być zagnieżdżone ale tak było mi łatwiej i szybciej pokazać jak to zrobić. Można to zrobić tylko za pomoca position: ... , wtedy rozkładasz gdzie i jak chcesz każdego diva.
|
|
|
![]()
|
|
A możesz pokazać jak?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <style type="text/css"> #column { width: 1000px; margin: 0 auto; } #column-left { width: 200px; float: left; } #column-center { width: 500px; float: left; } #column-right { width: 300px; float: left; } </style> i potem odwołanie do css <div id="column"> <div id="column-left"> jakaś tam zawartość </div> <div id="column-center"> jakaś tam zawartość </div> <div id="column-right"> jakaś tam zawartość </div> Ten post edytował krzysztof_kf 17.02.2010, 17:43:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 32 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanko: Czemu nie zostawisz tabelek? Co złego w tabelkach?
Poza tym mogłeś po prostu zamienić <table> na <div style="display:table"> <tr> na <div style="display:table-row"> <td> na <div style="display:table-cell"> ![]() -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]()
|
|
Mnie chodzi o to jak to zapiać z position. A w tabelkach no to jest prosta odpowiedź czemu nie chcę
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Google nie boli:
http://www.google.pl/search?hl=en&q=sz...mp;aq=f&oq= Nie po to się odchodzi od tabelek, żeby je potem symulować ;D Całkiem ładnie jest to opisane tutaj: http://www.kurshtml.boo.pl/css/staly_szablon,szablon.html. Ten post edytował DiH 18.02.2010, 02:06:00 |
|
|
![]()
|
|
Ale ja chcę wiedzieć jak powyższy przykład zapisuje się semantycznie na <div>
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 11:53 |