![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 2 Dołączył: 18.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wykonać zapytanie składające się z 3 where, a mianowicie:
chcę pobrać coś co spełnia następujące warunki: Występuje w pierwszej kolumnie tabeli 1 lub w drugiej kolumnie tabeli 1, i jest aktywne, czyli zapytanie sql mniej więcej powinno wyglądać tak: Kod SELECT * FROM TABELA1 (WHERE cośtam OR WHERE cośtam2) WHERE active Ale jak to ugryźć w doctrine ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A do dokumentacji zagladales?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 2 Dołączył: 18.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba źle się wyraziłem....chodzi mi o to żeby dwie klauzury WHERE odziaływały tylko na siebie...czyli chce stworzyć taki zapis:
Where....(andWhere.....orWhere.....) -> czyli najpierw wyciągnąć tylko aktywnych, po czym sprawdzić czy znajdują się w pierwszej czy drugiej kolumnie.... Bo jeżeli zapisze to tak: Where..... andWhere..... orWhere.... -> wynik będzie taki, że: trzeci warunek (orWhere) będzie się odnosił do pierwszego...nie zależnie jak to zapisze...czy najpierw dam where, orWhere, andWhere, czy where, andWhere, orWhere.... poprostu chcę umieścić w zapytaniu doctrine jakoś te nawiasy.... Ten post edytował stirith 16.02.2010, 16:29:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze sie wyraziles, ale nie chcialo Ci sie przeczytac wiecej niz minimum z linku, ktory podalem. No trudno, bedzie przyklad:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 03:09 |