![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam sporo danych do przerzucenia do bazy danych i chcę to zrobić za pomocą php my admin, z wykorzystaniem plików csv.
Pojawia się jednak problem z polskimi literami. Wygląda na to, że problem tkwi w pliku csv, gdyż phpMYadmin, po imporcie generuje taki komunikat: REPLACE INTO `zawody_x` VALUES ( '', 'aš', 's�', 'zż', 'x�', 'cć', 'eę', 'lł', 'oó', 'nń', 'aaa', 'aaa') Z tego wnioskuję, że coś jest nie tak w pliku csv. Opcje: zestaw znaków dla pliku ustawiam na latin2. Plik csv tworzę za pomocą arkusza exel. Czy ktoś spotkał się już z takim problemem. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 22 Dołączył: 1.06.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A zamiast latin2 spróbuj UTF-8
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawie to samo:
INSERT INTO `zawody_x` VALUES ( '', 'aš', 's�', 'zż', 'x�', 'cć', 'eę', 'lł', 'oó', 'nń', 'aaa', 'aaa') |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 22 Dołączył: 1.06.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mam pytanie: Skąd przenosisz dane?
|
|
|
![]()
|
|
Wpisuje do arkusza z klawiatury.
|
|
|
![]()
|
|
To nie lepiej od razu wpisywać danych do bazy, zamiast męczyć się z importem? Ewentualnie napisać skrypt, który będzie dodawał INSERTY do bazy.
|
|
|
![]()
|
|
Z klawiatury wbijam tylko próbnie, żeby wszystko dograć. Docelowo mam kilka wielkich arkuszy do wrzucenia i wbijanie ich zajęło by mi kilka tygodni!
|
|
|
![]()
|
|
A możesz te pliki z excela otworzyć w notepad++ ?
Z górnego menu wybrać zakładkę Format i zobaczyć jakie masz kodowanie? Najlepiej by było jeśli jest inne niż UTF-8 bez BOM to zrobić konwersję na UTF-8 bez BOM i takie samo kodowanie ustawić w bazie (UTF-8). Domyślam się, że Excel domyślnie ustawia kodowanie na ANSI Ten post edytował muniekw 16.02.2010, 10:27:52 |
|
|
![]()
|
|
Zainstalowałem notepad++ i wykonałem wszystkie operacje i..
INSERT INTO `zawody_x` VALUES ( '', '0', 'Ä�-Ä�-Ä�-Ĺ�-Ĺ�-Ăł-Ĺ�-Ĺź-Ĺş', 'miasto_zawody', '0', '0', 'sektor', '0', 'data', 'Ä�-Ä�-Ä�-Ĺ�-Ĺ�-Ăł-Ĺ�-Ĺź-Ĺş', '0', 'nazwa') Rzeczywiście kodowanie ustawione było na ANSI wykonałem konwersję na UTF-8 bez BOM , zapisałem, import z ustawieniem kodowania na UTF-8 i nic... |
|
|
![]()
|
|
A jak dodajesz te pliki do bazy ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli zmienisz kodowanie na UTF-8 bez BOM to musisz poprawić krzaki w arkuszu przed importem jeżeli znajdują się w arkuszu.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma żadnych krzaków w pliku przed importem.
Ustawiam kodowanie na UTF-8 bez BOM , sprawdzam, czy wszystko jest OK i wykonuje import za pomocą php My admin. Co się dodaje do strony widzicie. Siedziałem nad tym już sporo czasu i nadal nic! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
phpMyAdmin po imporcie
|
|
|
![]()
|
|
To jest cały komunikat czy tylko wkleiłeś część?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:18 |