![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-mkdes- |
![]()
|
Goście ![]() |
Szukałem na forum rozwiązania tego problemu ale nic dobrego nie znalazłem.
Chę tworzyć zapytania bez polskich znaków np. nazwisko "Gaskiewicz" żeby odnaleźć w bazie rekord zawierający "Gąśkiewicz". Ktoś pisał, żeby podczas dodawania do bazy zamieniac ogonki, ale to raczej rozwiązanie pośrednie. Próbowałem coś wyczytać o własnych funkcjach w MySql, i to mi się wydaje dobre rozwiązanie, ale nie wiem gdzie i jak zdefiniować własną funkcję. Dodatkowo czy ta funkcja wykona się przed porównaniem ciągów? Czy ktoś mógłby nakierować mnie na jakiś poradnik w tej sprawie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Gdybyś chciał trzymać w bazie tylko polską wersję znaków, byłoby to o tyle trudne że kolumny tej nie mógłbyś zaindeksować tak aby wyszukiwanie było efektywne. Dlatego powinieneś miec 2 kolumny. Z polskimi i bez polskich znaków. Obydwie będziesz mógł zaindeksować i dzięki temu szybko wyszukasz odpowiednie rekordy.
P.S. Jeżeli mozna to rozwiązać za pomocą kodowania, to niech mnie ktoś poprawi. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 19:07 |